Du i Fokus
Mat & Dryck

Västerbottensostpaj – originalreceptet från Västerbottensost

skriv ut
Många kallar pajen med den mytomspunna osten för Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj eller VB-paj. Kärt barn har många namn! Den korrekta benämningen är dock Västerbottensostpaj.

Historien om Västerbottensost har sina rötter i 1800-talets Burträsk. Osten vi njuter av idag har samma unika smak idag som när den skapades. Västerbottenosts goda klassiker passar utmärkt på buffébordet till alla festligheter, oavsett tillfälle – midsommar som till påsken eller på julbordet.

Såklart är Västerbottensostpaj ett givet och älskat inslag till sensommarens kräftskivor. Det här är originalreceptet på Västerbottensostpaj men går självklart att variera efter tycke, smak och tillfälle. Denna serveras bäst med löjrom, finhackad rödlök, dill och en klick creme fraiche.

Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 300 g riven Västerbottensost®
  • 3 ägg
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.

Låt svalna.

För er Viktväktare:

Points: 148 P för hela pajen.

Personliga Points: 166-173 PP för hela pajen.

Mitt WW: Grön 154, Blå 148, Lila 148 för hela pajen.

Recept och bild – Västerbottensost

Visited 59 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”Västerbottensostpaj – originalreceptet från Västerbottensost

Kommentarer är stängda.