Du i Fokus
Resor

23 april – Sant Jordi firas stort i Katalonien

skriv ut

23 april, Sant Jordi. Det finns en dag varje år när resenärer och besökare till Katalonien känner sig som att de är på en annan planet. Om du planerar att åka till Katalonien och ditt besök sammanfaller med den 23 april har du tur. Du kommer att uppleva Bok- och Rosdagen, en dag när man klär sig i rött för att fira La Diada de Sant Jordi – Festen för Saint George.

Sant Jordi är en dag för att hedra Kataloniens skyddshelgon samt fira kärleken och litteraturen. Traditionen är att män ger en röd ros till alla de betydelsefulla kvinnorna i sitt liv, medan kvinnor ger män böcker. Självklart finns det ingen anledning att anpassa sig till stereotypa roller i den tid vi lever i. Det går numera lika bra att ge pojkvän en ros och mamma en bok.

Enligt traditionen i Katalonien ger man varandra en ros eller en bok i en fest för kärlek och kultur. Ursprungligen innebar traditionen att männen gav sin kärlek en ros, medan hon i gengäld skulle ge honom en bok. Men det har utvecklats och idag får också kvinnor böcker och blommor ges också till mödrar, döttrar eller vänner. Sant Jordi är ingen allmän helgdag; därför är alla butiker och restauranger öppna som vanligt. Men denna dag är en stor dag som firas i överallt. Gatorna och torgen i varje by och stad i Katalonien är fyllda med försäljningsstånd som säljer böcker och rosor. Författare signerar också sina böcker. I genomsnitt säljs det 4 miljoner rosor och 500 000 böcker i Katalonien varje år.

Och vad sägs om legenden om Sant Jordi? Den mest populära versionen hittar martyr i staden Montblanc, där det levde en fruktansvärd drake som terroriserade befolkningen. För att stilla draken fick han varje dag en mänsklig offergåva vald genom lottning. En dag föll det på kungens dotter, och han skickade henne till drakens håla. En ädel riddare dök då upp, konfronterade draken, och genomborrade den med sitt svärd, dödade den och räddade prinsessan från hennes tragiska öde. Enligt legenden växte en vacker rosenbuske fram på platsen där drakens blod hade spillts, vilken skulle bära röda rosor varje april. Och detta är ursprunget till den medeltida traditionen när männen skulle ge sin älskade en ros som ett tecken på kärlek på Sant Jordis dag.

För att fira och uppleva Sant Jordi som en äkta katalan ska du alltså klä dig i rött, ge dig ut på gatan och köpa en ros och/eller en bok och även göra en lista på böcker du skulle vilja läsa. Det är den perfekta dagen att fynda böcker eftersom bokhandlarna erbjuder speciella rabatter dagen till ära. Det är också ett läge att få sin favoritbok signerad, då författarna ofta säljer sina egna böcker på utvalda ställen. Så ha koll. Sedan är det bara att njuta av stadens smittande glädje och alla festligheter.

Det är inte varje man besöker en stad där 99 % av invånarna går runt med ett leende på läpparna. Så är det på Sant Jordi!Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Catalan Tourist Board

Visited 38 times, 1 visit(s) today