Du i Fokus
Böcker

I hjärtat av Ådala – strålande debut av Åsa Liabäck

skriv ut
I hjärtat av Ådala är första delen i bokserien om Ådala koloniområde, av Åsa Liabäck. En hjärtevärmande verklighetsflykt med karaktärer som är omöjliga att inte älska.

Familjeterapeuten och trädgårdsnörden Åsa Liabäck debiterade under våren med boken I hjärtat av Ådala som är en riktigt härlig feelgood-roman. Boken är den första delen i en ny feelgood-serie om ett koloniområde med många hemligheter.

Det handlar om trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ur ett kraschat förhållande. Hon spontanköper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping, för att lindra sina sår. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Vill stoppa ner händerna i jorden och hitta en ny mening.

I koloniområdet finns en brokig skara människor med olika bakgrund och bagage. Här möter vi bla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna, som får besök av sitt barnbarn under sommaren. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla, men som har en intressant son. Medelålders Margaretha som får upp ögonen för kärleken igen och unga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar och nästan bränner ner sin tomt.

Alla väldigt olika, men som ändå lyckas hitta en alldeles särskild vänskap i varandra. Mitt bland blommor och grönsaker börjar känslorna spira i Ådala. Det handlar om kärlek, oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas för dem alla.

Mycket är väldigt förutsägbart, men det gör absolut ingenting. De blandade personligheterna beskrivs på ett kärleksfullt och humoristiskt sätt, dialogen är underhållande och miljöbeskrivningarna härligt målande. Vi ser redan fram emot nästa del i serien.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild –  Printz Publishing

 

Visited 26 times, 1 visit(s) today