PangPang och Tullamore D.E.W. lanserar suröl lagrad på whiskeyfat
PangPang Brewery specialiserar sig på handgjord IPA, stout och suröl och var vid starten Stockholms första mikrobryggeri. Tullamore D.E.W. tillverkas i ett eget destilleri på Irland och är världens näst största whiskey i sin kategori.
– Jag fick i uppgift att tolka och översätta Tullamore D.E.W. XO till en öl och resultatet blev PangPang Tully. En kettle sour där jag plockat upp och överdrivit de karibiska smakerna av ananas, vanilj och rom. För att ge den en ytterligare dimension adderade jag kokos och mango, säger Fredrik Tunedal, grundare och bryggmästare på PangPang Brewery.
PangPang Tully är Tullamore D.E.W. och PangPangs andra samarbete och en fristående fortsättning på succén D.E.W. & A Brew från 2017. Då besökte grundare och bryggmästare Fredrik Tunedal destilleriet på Irland och fick där lov att, för första gången någonsin, ta med sig lite av den jästkultur som används vid tillverkningen av Tullamore D.E.W. Jästkulturen användes sedan till att brygga en Nitrogen Red Ale. Det nya samarbetet är något helt annat men även denna gång har en liten bit av destilleriet lämnat Irland i form av använda romfat som PangPang Tully fått lagras i.
– Under flera år tillverkade Tullamore både öl och whiskey under samma tak. Som en trippeldestillerad whiskey tror vi att exempelvis åsikter, idéer och tankar blir bättre när de blandas. Det känns därför extra kul att jobba vidare med kopplingen till öl tillsammans med ett av Sveriges med intressanta och experimentella bryggerier. Resultatet är en väldigt fin öl med ”Irish heart, Caribbean sun and Hökarängen soul”, säger Daniel Andersson, Senior Brand Manager på Nigab.
PangPang Tully Pineapple Sour Ale finns i betällningssortimentet.
Artnr: 53040-15
Pris: 44.90 + pant
Text och bild – Pressmaterial