Du i Fokus
Hem & Inredning

Skapa en grönskande krukträdgård

skriv ut
Det finns oändliga möjligheter att inreda en prunkande oas, även för de som bor i storstäder och endast har tillgång till mindre balkonger och utomhusplatser. Den urbana trenden potted garden tillåter dig att skapa en krukträdgård utöver det vanliga.

Här listar vi utvalda tips som hjälper dig att lyckas.

Den urbana storstadsmiljön erbjuder inte många odlingsmöjligheter. Men med lite kreativitet är det även möjligt att skapa en grönskande trädgård med ätbara grödor och färgsprakande blommor mitt i stan. Låt dig inspireras av den urbana trenden potted garden och inred din balkong eller uteplats med vackra krukväxter som även förskönar de allra minsta utomhusmiljöerna. En trend som bidrar till mer syregivande grönska och som länge varit populär i storstäder så som Tokyo och New York.

Så här inreder du din egen potted garden:

  • Mixa och matcha krukor i olika storlekar och material. Detta adderar variation vilket gör uteplatsen/balkongen mer levande. Se däremot till att välja krukor med tillräckligt utrymme som tillåter växterna att växa till sig under sommaren.
  • Lek med krukornas placeringar och bygg på höjden. Häng till exempel upp växter i amplar och ställ utvalda krukor uppe på hyllor.
  • Placera stora, låga och breda krukor på golvet eller marken. Detta skapar en grön grund som bidrar till att skapa en mer harmonisk känsla.
  • Var inte rätt för att blanda olika typer av grödor, växter och blommor. Mixa allt från oliv- och fikonträd, till citrusväxter, grönsaker och färgstarka blommor. På så sätt blir uteplatsen mer unik och en ännu trevligare plats att vistas på.

Vackra medelhavsväxter gör sig extra fina i krukor. Exotiska och stilrena växter som klarar sig bra med rätt skötsel. Fem utvalda favoriter är:

  • Olivträd ett tidlöst träd som gärna placeras i direkt solljus. Håll jorden jämnt fuktigt även om den tål att torkas ut lite mellan vattningar.
  • Citrusväxter är både vackra och ger välsmakande frukter. Placera citrusväxterna i ett varmt och vindskyddat läge för bästa resultat. Se även till att vattna regelbundet och att tillföra citrusnäring varannan vecka under sommaren.
  • Fikonträd trivs bra i krukor. Placera gärna trädet på balkongen under sommaren och vattna det regelbundet. Under sommaren bör du även se till att gödsla fikonträdet en gång i månaden för bättre tillväxt.
  • Bougainvillea, eller trillingblomma som den också kallas, är en färgstark klätterväxt som ger vilken balkong som helst en hemtrevlig känsla.
  • Örter trivs bra i mindre krukor och balkonghängande rabatter. Potted gardens utgör därmed den utmärkta platsen att odla en egen liten kryddträdgård.

 

Text och bild – Plantagen

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today