Auberginemoussaka

skriv ut
Till 5 portioner behöver du:
  • 600 g nötfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 hackad liten paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tetra passerade tomater (eller krossade)
  • 2-3 auberginer
  • 1 msk olja
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
Gör så här:

Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, paprika och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg. Pressa i vitlöken och tillsätt även tomatpuré. Låt det bryna snabbt ihop och häll sedan i tomaterna. Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.

Gör detta under tiden: Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna. Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.

Varva aubergine, ostsås och köttfärs i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 200 graders värme. Servera med en sallad.

 

För er viktväktare: 8 SP/8 SP Flex per portion om man använder nötfärs max 10% och lättmjölk

 

Recept och bild – Nadjaskitchen