Du i Fokus
Böcker

“Spionernas Krig” avslöjar Sveriges allra största hemligheter

skriv ut

Det kan vara sanningen som Anders Nilsson levererar i sin nya bok “Spionernas Krig – De förbjudna kapitlen”, men det kan också vara en del påhittat för att inte avslöja för mycket. Avsikten har enligt författaren varit att komma så nära sanningen som möjligt, läsaren får helt enkelt lita på hans ord. Det vi helt säkert vet är att Anders Nilsson skrivit ännu en blandvändare!

Anders Nilsson är kanske mest känd som skaparen bakom de 20 filmerna om den minst sagt säregna polisen Johan Falk. Hösten 2023 debuterade han dessutom som författare med fortsättningen om Falk, som tar vid några år efter den senaste filmen slutar. Boken “Slutet var bara början” har på bara några månader fått flera stora priser, bla Adlibrispriset för Årets deckare. Det kommer att bli fler böcker om Johan Falk, men parallellt har han samtidigt grävt i gammalt hemligstämplat material om svenska underrättelsetjänsten och skrivit på “Spionernas Krig” som lanserades förra veckan.

Under releasefesten berättade Anders om arbetet bakom boken och hur många som varit delaktiga i “grävandet”. Materialet har varit omfattande och av sådan art att inblandade känt sig både påpassade och hotade. Författarens avslutande ord i boken är rätt hårresande och ger en känsla av hur känsligt materialet varit. Nu finns allt ändå samlat i en trehundra sidor tjock bok. Om det är sanningen vet man inte, men författaren har haft som ambition att komma så nära sanningen som det är möjligt.

Den första delen i serien är en intressant historialektion om de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna under andra världskriget fram till idag. Boken bygger på verkliga händelser, karaktärerna är inspirerade av de kvinnor och män, agenter och spioner, som i hemlighet offrade allt för att försvara Sverige mot landets fiender. Det har tagit 30 år av omfattande samarbeten med över sjuttio personer från den hemliga världen, för att komma så nära sanningen som möjligt när det gäller Sveriges roll i storpolitiken. Är detta sanningen så är den definitivt inte vacker och man kan förstå att den hållits hemlig och varit svår att hitta.

Boken börjar sommaren 1982 när Tore Forsberg, chef för Säpos kontraspionage mot Sovjetunionen, får oväntat besök. Besökaren är en kvinna som påstår sig ha arbetat för den svenska säkerhetstjänsten under andra världskriget. Utblottad och bortglömd ber hon om hjälp att få ett arbetsintyg. För att ta reda på mer om kvinnan öppnas dörren till hemligheter som krafter från det förflutna är beredda att försvara – med livet som insats.

Vi får följa med tillbaka till vintern 1940, när de ryska invasionsstyrkorna stormar Finland, i riktning mot Sverige. Kriget kryper allt närmare och den egensinnige Teddy Ternberg rekryteras till en ny specialenhet inom den svenska militära underrättelsetjänsten. Han måste inte bara hantera hotet från främmande makter – mycket tyder dessutom på att en dubbelagent nästlat sig in i de allra hemligaste rummen.

Det är välskrivet, ett högt tempo, intressant och känns som manuset till en actionfilm. Läsaren tas med på en resa som kantas av krypterade meddelanden, död, vänskap och hemligheter. Vi får även lära oss att en person kan ha flera olika alias och vara nästintill omöjlig att hitta. Tanken på att detta kan vara sanningen är väldigt obehaglig och rätt skrämmande. Har man ingen större kunskap eller intresse av historia och krig så är det ändå intressant, är man däremot intresserad så är boken ett måste!

Vi ser fram emot nästa del i serien!

Bild och text – Jikitas

Visited 338 times, 1 visit(s) today