Aubergine och zucchinilasagne

skriv ut
Till 4-6 portioner behöver du:

Tomatsås:

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tetra finkrossade tomater (gärna med chili)
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • lite krossad svartpeppar
  • 1 msk torkad oregano

Fyllning:

  • 2 normalstora aubergine
  • 2 st normalstora zucchini/squash
  • 2 tsk rapsolja
  • 250 gram färska lasagneplattor

Ostsås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl laktosfri mellanmjölk
  • 1 dl riven ost 17 %
  • 2 dl bladspenat

Topping:

  • 1 dl riven ost 17 %
Gör så här:

Börja med tomatsåsen: Hacka lök och vitlök. Häll krossade tomater i en kastrull, lägg i lök och vitlök. Krydda med socker, salt, svartpeppar och oregano. Låt såsen koka på låg värme utan lock i ca 15-20 min.

Skölj auberginen och zucchinin. Dela på längden i fyra delar och skär sedan i cm-stora bitar. Hacka löken och fräs allt direkt i olivolja så att inte grönsakerna hinner bli bruna. Salta och peppra. Gör ostsåsen med smör och mjöl. Vispa i mjölk, salta, peppra och låt koka några minuter. Var noga med att röra om så gott som hela tiden. Blanda i osten och den hackade spenaten. Ta av från värmen och låt osten smälta. Rör om.

Börja med att lägga lasagneplattor i botten av en ugnsfast form. Häll sedan över lite béchamelsås. Varva grönsaksblandning och den färdiga tomatsåsen efter behag. Avsluta med béchamelsås och riven ost. Gratinera i ugn 200 grader i ca 30-40 minuter.

Servera med sallad.

Smaklig måltid!

För er Viktväktare: Totalt blir det 50 SP enligt receptet ovan. Om du delar det på 4 generösa portioner så blir en portion 13 SP. Delar du lasagnen i 6 bitar så blir 1 bit 8 SP.

Recept och bild – Nadjaskitchen