Du i Fokus
BakningResor

Spongada – unikt bakverk från Italienska Brescia

skriv ut
Spongada är ett av de mest berömda bakverken från regionen Brescia i norra Italien och är omnämnt i historien så tidigt som 1817. Det är så populärt att det till och med har sin egen festival!

Frågar man en Italienare så är Spongada en slags mjuk och fluffig focaccia, täkt med socker. Frågar man en svensk får man nog svaret att det är ungefär som en sockrad semmelbulle, men utan kardemumma.

Att baka den perfekta Spongadan efter traditionellt recept tar drygt ett dygn. Degen ska nämligen vila först i 18 timmar och sedan ytterligare 4-5 timmar när den är utbakad. Resultatet blir en riktigt luftig bulle med mild smak.

Från allra första början var Spongada ett bakverk man åt som efterrätt till påsk, därför har man sedan tio år tillbaka en festival på palmsöndagen då man firar den delikata bullen. “Fèra della Spongada” går av stapeln i staden Breno som inledning på påskhelgen. På festivalen bjuder man på Spongada på olika sätt bla med salami som ger en alldeles extra sensation i munhålan. Självklart utser man även den bästa amatörbagaren av Spongada: “Spongada d’oro de Bre”. Nästa festival äger rum 5 april 2020, för den som vill åka dit.

Vi har fått låna familjen Salvettis recept, som bakar Spongada i fjärde generationen. Familjen driver Salvetti Bakery i Malonno sedan 1885 och har sitt eget familjerecept. Nu har även ni chansen att baka de välsmakande bullarna, se till att ha gott om tid bara.

SPONGADA
  • 360 g vetemjöl
  • 180 gr mjölk
  • 150 gr strösocker
  • 100 gr smör
  • 3 ägg
  • 50 gr jäst
  • 8 gr salt

Valfri smaksättning, tex vanilj eller apelsinzest.

Gör så här:

Blanda mjöl, socker, jäst och salt ordentligt, gärna i hushållsassistent. Tillsätt ägg, smör och mjölk och den smaksättning du väljer. Knåda degen mjuk och följsam. Täck degen ordentligt och låt jäsa till dubbel storlek, gärna 18 timmar.

Rulla 14 lika stora bollar, ca 60 gr styck, och låt dem jäsa igen tills de dubbla sin storlek, helst 4-5 timmar.

Sätt ugnen på 170 grader, gör ett kryss med en vass kniv över bullen, strö över strösocker och grädda ca 15 minuter.

Servera med valfria tillbehör, det mesta fungerar – bara fantasin sätter gränser.

Tips: En glasyr gör bakverket extra festligt och bres på innan gräddning.

 

För er Viktväktare:

personliga Points: 128-135 PP för hela satsen om man använder mellanmjölk.

MittWW: Grön 118, Blå 112, Lila 112 för hela satsen om man använder mellanmjölk.

SmartPoints Flex: 112 SP Flex för hela satsen om man använder mellanmjölk, alltså 8 SP per bulle men den blir så stor och det går bra att dela den med någon.

 

Recept  – Salvetti Bakery, Bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 74 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”Spongada – unikt bakverk från Italienska Brescia

Kommentarer är stängda.