Du i Fokus
Hem & Inredning

Årets Sommarblomma 2019 – PALETTBLAD

skriv ut
Sedan 2016 utser Mäster Grön varje år Årets sommarblomma. Blomman ska vara en utplanteringsväxt som odlats i Sverige och som, förutom att vara vackra, har egenskaper som påverkar våra sinnen och bidrar till en mångfald av insekter i våra trädgårdar. Årets sommarblomma är Palettblad!

Palettblad ko till Europa från Asien i mitten av 1800-talet. Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Snart spreds den i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad kallas den även Nässla, Rums- och Praktnässla, Nälla, Fattigmanskroton mm

Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem.

Juryns motivering:

”En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.

Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. Vissa chokladbruna med ljust limegröna uddkanter som sagokungens sammetsmantel. Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, allt utom blått.

Blåa kan däremot de pyttesmå blommorna vara, som på sensommaren utvecklas i långa, täta ax från bladvecken. Inte intresserad – nyp bort dem och bladen blir finare!

Bladen är lena, små eller stora, smala eller hjärtformade, oftast i två eller flera starka färger med fantasifulla mönster och med avvikande uddkant. Stjälkarna är unika, fyrkantiga, förgreningen tät och växtkraften otrolig.”

En del sorter är upprätta, andra nästan hängande och passar i ampel. De många färgerna och mönstren gör att du lätt hittar din favoritsort eller önskekulör.

För vackraste exemplaren skall växtplatsen gärna vara ljus, jorden lucker och porös och vattningen så jämn att jorden inte torkar, då får du kraftiga, fina, täta plantor. Kvävesvag näring är ett plus. Klipp bort blomknopparna om du vill få bättre kvalitet i bladen. Låter du blommorna bilda frö, som du sår, får du helt nya sorter. Tag sticklingar i augusti, låt dem övervintra och bli till nästa års inneglädje och trädgårdsfröjd.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Mäster Grön

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today