Du i Fokus
Mat & Dryck

Godaste Janssons frestelse!

skriv ut

En Jansson är ett absolut måste på julbordet och passar utmärkt som vickning på kvällskvisten. Allra bäst blir den när man steker löken så att den blir glansig och fin, samt vispar ihop ansjovisspadet med vispgrädden och mjölken.

Till 6 – 8 portioner vid buffé behöver du:
  • 1 kg potatis, välj helst en fast sort, Belana, Sava eller annan favoritsort
  • 3 ganska stora gula lökar
  • 2 msk smör, att steka löken i
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 250 g ansjovisfiléer, spara spadet
  • salt och peppar
  • 3 msk smör, att klicka över
  • 2 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. Den är klar när den blivit genomskinlig och gyllene.

Skala potatisen och skär den i strimlor om 3 – 4 mm. Den ska inte sköljas när den strimlats, man behöver stärkelsen i potatisen som binder grädden.

Smöra en ugnssäker form, varva potatis, lök och ansjovis. Det ska vara potatis underst och överst.

Vispa ihop grädde, mjölk och ansjovisspad och häll det över. Salta och peppra lite lätt.

Fördela ut smörklickar på toppen och strö över ströbröd.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen ca 1 timma eller tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk.



För er viktväktare:

Points: 135 P för hela satsen. För att få den “billigare” kan man använda 1 msk Smör & Raps olja att steka löken i och 1 msk att ringla över. Använder man 4%-ig matlagningsgrädde får man ner antalet lite till. Tänk dock på att minska mängden ansjovisspad om ni väljer magrare grädde. Med de ändringarna så blir hela satsen 55 P istället.



Recept och bild – Svensk Potatis

Visited 265 times, 3 visit(s) today