Du i Fokus
Upplevelser

The Phantom of the Opera är tillbaka!

skriv ut
The Phantom of the Opera spelades på Oscarsteatern mellan 1989-1995 och blev då en av vårt lands största musikalsuccéer. Man kan nog säga att den är musikalernas musikal världen över, med sin fantastiska scen, vackra kostymer och underbara musik.  Äntligen är den tillbaka i Sverige!

Originalproduktionen av Andres Lloyd Webber sattes upp i London 1986 och på Broadway 1988. Man har räknat ut att över 100 miljoner människor har sett musikalen, som är översatt till 14 olika språk. Den har satts upp i cirka 150 städer i över 25 länder som tex Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Japan, Österrike, Kanada, Sverige, Tyskland, Brasilien, Mexiko, Australien, Nederländerna, Schweiz, Belgien, Korea, Danmark, Spanien och Ryssland

Peter Jöback spelar titelrollen som Operaspöket, en roll som han hyllats för både i Londons West End och på Broadway i New York. Han är en av de mycket få som gjort rollen på båda sidor om atlanten och dessutom på flera språk. Han spelar sin roll otroligt bra, men rösten räcker inte alltid till i alla lägen. Han saknar en del av råheten och mörkret i rösten som originalfantomerna tidigare haft och känns lite för snäll. Jöback har själv sagt att han vill göra sin Phantom mer mänsklig och det har han i sådana fall lyckats med.

Emmi Christensson som spelar Christine Daaé, Karolina Andresson som Carlotta Giudicelli och Sanna Martin som Madame Giry är alla fullkomligt strålande! Likaså Anton Zetterholm som Raul Greve De Chagny. Man har lyckats hitta nästintill identiska röster mot originalen och de är även otroligt lika till utseendet. Om man jämför med uppsättningen från Oscarsteatern på 90-talet så är Ubaldo Piangi smalare, Madame Giry vänligare och operaspöket mänskligare. Annars ser scenen exakt likadan ut, musiken är lika magisk och det är fortfarande musikalernas musikal!

Den klassiska berättelsen om den passionerade kärlekshistorien mellan the Phantom och balettdansösen Christine Daaé kan fortsätta sitt segertåg och nu påbörja ett andra varv över världen. Det är inte alls konstigt att musikalen har fans som följer med världen runt och som ser den om och om igen. Den är ett mästerverk som alla borde se minst en gång i livet. Läs den gärna och se filmen, men missa inte föreställningen!

The Phantom of the Opera är 2 tim och 40 min inkl paus och spelas på Cirkus tom 2 april.

The Phantom of the Opera madame giryThe Phantom of the Opera The Phantom of the Operamasquerade_hi_res The Phantom of the Opera The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera
bild: Johan Persson

Bilder – pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 21 times, 1 visit(s) today