Du i Fokus
Mat & Dryck

Viktväktarnas nya kokbok bjuder på Havets Wallenbergare

skriv ut
ViktVäktarna senaste kokbok “Husman” slår ett slag för de traditionella svenska rätterna som tex Wallenbergare, kålpudding och ärtsoppa. Just nu är maten från början av förra sekelskiftet trendigare än någonsin.

– Husmanskost har hittat tillbaka! Och det är extra kul att den också har hittat in i de kök den tidigare inte synts i. Vi pratar alltså om klassiker som kålpudding, dillkött, biff Rydberg, äggakaka och fiskgratäng, säger Rosanna Delling, receptansvarig- och kreatör på WW ViktVäktarna.

Husman är uppdelad i fem kapitel: vegetariskt, fisk och skaldjur, fågel, kött och efterrätter. Bilderna är smakfulla och känns som tagna ur ett sekelskifteskök, instruktionerna är tydliga och enkla. Mängder med klassiska favoriter, några i lite ny tappning. Gemensamt för dem är att det är i en lite “smalare” version än originalen.

– WW ViktVäktarna handlar om vanlig mat och våra medlemmar har tillgång till över 4000 recept i vår app. Men våra recept passar alla som vill leva hälsosamt och våra kokböcker är en fantastisk inspirationskälla för alla som vill äta gott. Vi vet att denna kokbok är efterlängtad, och det är inte så konstigt med tanke på husmanskostens enkla och trygga smaker som vi aldrig tröttnar på, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Här bjuder vi på ett av recepten in kokboken:

Havets Wallenbergare

4 Portioner

  • 800 g Potatis
  • 300 g Torsk
  • 300 g Lax
  • 1½ msk Hummerfond
  • ½ tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 1 st Ägg
  • 1 dl Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)
  • 2 msk, hackad Dill
  • 2 msk, hackad Gräslök
  • 1 st Citron
  • 2 skiva(or), gärna dagsgamla Formfranska fullkorn, typ rasker
  • 1 msk Rapsolja
  • 2 dl Gräddfil 12%
  • ½ dl Dill
  • 200 g Gröna ärter
Gör så här:

Koka potatisen.

Mixa fisken till färs i en matberedare. Lägg över i en bunke och blanda ner fond, salt, peppar, ägg, matlagningsbas, dill, gräslök och rivet citronskal. Forma biffar.

Mixa brödet fint. Vänd fiskbiffarna i brödsmulorna.

Värm olja i en panna och stek biffarna på medelvärme, 4-5 minuter på varje sida.

Blanda ihop gräddfil och dill. Smaka av med salt och peppar.

Koka ärterna hastigt i lättsaltat vatten.

Servera Wallenbergarna med potatis, sås, ärter och citronklyftor.

För er Viktväktare:

Points: 40 P för allt.

Personliga Points: 7-17 PP per portion.

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept och bild – Viktväktarna

Visited 68 times, 1 visit(s) today