Du i Fokus
Hälsa & Motion

Att tänka på vid vinterbad

skriv ut

Trenden med vinterbad blir allt större och vi människor är skapta för att utsättas för både kyla och värme. Idag lever vi inomhus i behaglig värme, vi duschar varmt men sover bäst i svala sovrum. 

Vinterbad, eller kallbad, blir allt vanligare och allt fler börjar dagen med ett dopp året om. Proffsen pratar om hur pigg man blir och alla hälsofördelar som hänger ihop kallbaden. Här får vi också några tips för att hantera kylan vid första doppet.

Fördelar med att kallbada:
1. Stärker immunförsvaret
2. Minskar stress
3. Stärker hjärta och kärlsystem
4. Minskar ångest och oro
5. Stimulerar vagusnerven

Hur gör man då?

Det allra viktigaste när du ska kallbada är att hantera andningen. Vi blir först förskräckta över kylan. Det blir ett stresspåslag och kroppen skriker NEJ, det här är farligt. Om du då ser till att andas lugnt och slappnar av signalerar du till kroppen att det här är ok, det är ingen fara. Vilket gör att kylan inte känns lika påtaglig eller farlig. Första gången kan det vara svårt. Kanske 3-5 djupa andetag räcker. Det kan vara skönt att ha på sig mössa och vantar.

Bada inte ensam!

För varje gång kommer du hantera det bättre och bättre. Ungefär 3 minuter nere i vattnet kan vara lagom. Som nybörjare ska du alltid ha med dig någon. Vi reagerar alla olika av kylan och det kan vara tryggt att ha någon med sig.

Det finns dock vissa som bör vara lite försiktiga med att bada kallt. Har man högt blodtryck eller problem med hjärtsjukdomar, så ska man rådgöra läkare först. Eftersom kärlen drar ihop sig av det kalla vattnet går blodtrycket upp ytterligare och det kan bli påfrestande för hjärtat.

 

 

Text och bild – Kvix/Matilda Brasar

Visited 10 times, 1 visit(s) today