Vitkålsgratäng med morötter

skriv ut
Denna gratäng är enkel och perfekt som tillbehör till en god köttbit, smakrika korvar eller en bit grillad haloumi!

4 portioner
  • 600 gr vitkål
  • 200 gr morötter
  • 200 gr gul lök (1 stor)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • (en nypa cayennepeppar om man vill ha lite sting)

 

Gör så här:

Skär kål, morötter och lök i mindre bitar, använd gärna mandolin så det blir riktigt fint. Finhacka vitlöken.

Bryn grönsakerna i matoljan tills de blir mjuka, i en stor kastrull eller större stekpanna.

Krydda och var inte snål med saltet, smaka av.

Häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.

Häll över kålblandningen i en ugnssäker form och lägg på osten.

Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen på 225 grader, tills gratängen har en fin färg.

 

För er Viktväktare: 14 SP för hela gratängen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 12%-ig ost.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita