Du i Fokus
Upplevelser

Kungliga brudklänningar visas på Slottet

skriv ut
Vilken liten flicka har inte drömt om ett prinsessbröllop? Pompa och ståt. Vita, vackra klänningar. I år är det 40 år sedan Fröken Silvia Sommerlath och Carl XVI Gustaf vigdes i Storkyrkan och bruden blev Sveriges drottning. I svensk historia har ingen varit drottning lika länge som Drottning Silvia. Under de här åren har kungabarnen också gift sig och nu får allmänheten äntligen möjlighet att se de vackra brudklänningarna på nära håll.

Den 18 oktober öppnar en exklusiv utställning på Kungliga slottet med brudklänningar som burits av fem kungliga brudar under fyra decennier. Utställningen ger besökaren en unik möjlighet att se de brudklänningarna i verkligheten. Att komma riktigt nära, se detaljerna och tillbehören. I fokus för utställningen står de kungliga brudarna och de klänningar de bar på sin bröllopsdag.

Utöver Drottning Silvia uppmärksammas Mrs Lilian Craig som i december 1976 äktade Prins Bertil, farbror till vår nuvarande Kung. I juni 2010 ingick Kronprinsessan Victoria äktenskap med Herr Daniel Westling och nästan precis tre år senare gifte sig hennes yngre syster Prinsessan Madeleine med Herr Christopher O’Neill. I juni 2015 sa Fröken Sofia Hellqvist ja till Prins Carl Philip.

Men det är inte bara brudklänningarna som visas, utan även klänningarna de hade kvällen innan på mottagningen och klänningarna de bytte om till efter vigseln. Även brudnäbbarnas kläder visas upp. Från Kungaparets vigsel finns även en ros från bröllopstårtan bevarad, som monterats i en silverstjälk. Här finns även en liten dosa med risgryn som kastades över brudparet.

Utställningen är väl värd ett besök. I entrén ingår även besök till slottets övriga paradvåningar och museer. Det finns otroligt mycket att se, så avsätt gärna en hel eftermiddag och gå igenom allt ordentligt.  Känn atmosfären i Rikssalen där flera av bröllopsfesterna gått av stapeln, se vapensköldarna och alla ordnar som mottagits. Här finns mycket av vår historia bevarad och missa inte Livrustkammaren när ni ändå är i krokarna!

Utställningen visas i Rikssalen på Kungliga slottet och pågår till och med 12 mars 2017.

 

 

Drottning Siliva BrudklänningKronprinsessan Victoria brudklänning

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 40 times, 1 visit(s) today