Du i Fokus
Upplevelser

Livrustkammaren visar renässansmode i papper!

skriv ut
Livrustkammarens utställning Renässansmode i papper visar en kollektion med handmålade dräkter som är inspirerade av renässansens mäktigaste familj, Medici i Florens. Dräkterna är tillverkade i papper av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och visas nu för första gången i Sverige och Norden.

Dräkterna i papper låter ana prakten från det florentinska renässanshovet med överdådiga former, starka kulörer, spets och släp. Isabelle de Borchgrave har använt historiska konstverk och porträtt i Florens som grunden för sitt arbete. Hon skapar också det vi inte ser hos porträtten som nederdelen av dräkten och skor, baksidor av dräkter och håruppsättningar.

Kollektionen består av 28 handmålade pappersdräkter – för kvinnor, män och barn, samt en häst – allt i naturlig storlek. Tillsammans förmedlar de extravaganta kostymerna prakten hos det florentinska renässanshovet; från den här tiden finns inga historiska dräkter bevarade. Bland de pappersskulpturer som visas finns Maria av Medici, Eleonora av Toledo, Leopoldo av Medici och Cosimo av Medic samt Flora och Pallas.

Utställningen ger även en inblick i hur det svenska renässanshovet under Vasatiden kan ha tett sig. I utställningen visas historiska föremål ur Livrustkammarens egna samlingar som kragar, handskar och solfjäder sida vid sida med accessoarer i papper. Dessa pappersverk har Isabelle de Borchgrave tillverkat exklusivt för Livrustkammarens utställning.

Genom pappersobjekten och de historiska föremålen möts historia och nutid och en ny bild av en kunglig värld kommer till liv i Livrustkammarens tegelvalv i Stockholms slott.

Bara att gå in på Livrustkammaren är en upplevelse! Pappersutställningen är fascinerande med sina vackra dräkter, rika på detaljer. Vid första anblicken ser de ut som helt vanliga kläder i tyg, man måste gå riktigt nära och ibland även känna på dem för att övertygas om att det faktiskt är papper. Otroligt fascinerande och väl värt ett besök!

Utställningen visas fram till 19 mars 2017 och kostar 50 kr. Hela höstens program finns på www.livrustkammaren.se

Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren Renässansmode livrustkammaren

Text och bilder – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 29 times, 1 visit(s) today