Du i Fokus
BakningMat & Dryck

Nutella- och Kanelbullar till Kanelbullens Dag

skriv ut
På Kanelbullens Dag är det många som vill baka sina egna bullar. Här är två olika varianter som du kan göra på samma grunddeg.  Dela upp degen i två delar, en traditionell kanelfyllning i ena halvan och Nutellafyllning i den andra, hur gott som helst!

 

Bullar (grundrecept)
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl

 

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken.
Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek. (Tar ca 45-60 min ca).
Arbeta sedan degen några minuter i bunken.
Stjälp upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
Nu är det dags att baka ut degen och göra bullar av den!

 

Nutellafyllning
ca 1½-2 dl Nutella
50 g smör eller margarin
ev. ½ dl socker
Blanda alla ingredienser till en härlig smörja 🙂

 

Kanelfyllning
75-100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel
Blanda alla ingredienser. Smöret bör vara rumsvarmt.
Dela degen i två delar. Lägg den ena åt sidan.
Kavla ut den andra till en stor rektangel. Om det fastnar i underlaget kan man ta lite mjöl.
Bred sedan på Nutellafyllningen ända ut i kanterna.
Rulla ihop (från långsidan) och skär i tunna skivor.
Lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 30-40 minuter.
Avsluta med att pensla på lite uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.
Upprepa proceduren med den andra degbiten och bred sedan över kanelfyllningen.
Rulla ihop och skär i skivor och lägg dem i bullformar på en plåt.
Låt även de jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.

 

Recept och bild – Pernilla Lyck
Visited 89 times, 1 visit(s) today