Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Macbeth med Mikael Persbrandt

skriv ut
Om man vill berätta om det våld vi har omkring oss idag; det kaos som världen lever i – så kan man sätta upp Macbeth, säger Mikael Persbrandt som spelar huvudrollen i föreställningen som har premiär den 19/10 på Maximteatern i Stockholm. Den berättar om girighet, ärelystnad, skam och skuld, våld, ond bråd död, och sex. Och det är ju där vi befinner oss; det är en beskrivning av samhället idag också.

Det är en mörk historia som börjar med att Macbeth och Banquo precis har lyckats vinna en hård strid när de möts av tre häxor som lovordar dem för den lyckade striden. Macbeth spås av häxorna att ta över tronen från kung Duncan; en tanke som planteras i huvudet på Macbeth, som så småningom börjar smida planer för att verkställa spådomen, tillsammans med sin hustru.

Kung Duncan och hans tronföljare, sönerna Malcolm och Donalbain är gäster på en middag hos Macbeth. Lady Macbeth hungrar efter makt och vill att hennes man tar tillfället i akt och gör slag i saken. Den växande oron gnager i Macbeth, och blandas med ovisshet och samvetskval, men hans hustru hetsar honom att agera. De smider planer för att få det att verka som om kungens tjänare begått mordet.

Macbeth tar livet av kung Duncan och utses till ny kung, i enlighet med häxornas profetia. Men så småningom börjar misstankarna om att Macbeth mördat kung Duncan att spridas. Den mördade kung Duncans knekt, Macduff, vill döda Macbeth. Macbeth träffar än en gång häxorna, som lugnar honom med att säga att ingen man född av kvinna kan skada honom. Lady Macbeths kval får henne att begå självmord, och Macbeth ser rött. Slottet stormas av Macduff, men Macbeth litar till häxornas spådom och tror sig vara osårbar. Tills han får veta att Macduff är född genom kejsarsnitt…

Scenen är väldigt enkel och bara det är effektfullt i det här sammanhanget. Det enda man egentligen ser är en massa blod som ger en hint om vad som komma skall. De sex skådespelarna är på scenen 99% av tiden och man bör ha satt sig in i historien för att helt förstå och hänga med i handlingen, då flera av dem spelar fler roller och handlingen är ganska snabb. Det är mycket som ska hända på de dryga 2 timmarna och mycket blod som bokstavligen ska flyta.

Mikael Persbrandt är brilliant! I ensemble ser vi även Marie Richardson, Ellen Jelinek, Johannes Bah Kunhke, Charlotta Jonsson och Jens Hultén. Alla är väl etablerade och otroligt proffsiga. Shakespeare kan absolut vara nöjd med denna version av hans stora verk!

Macbeth spelas på Maximteatern tom 18 december.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today