Pepparbiff med rödvinssås och hasselbackspotatis

skriv ut
Huvudrätten för en nyårsmeny. Börja gärna med såsen, sedan potatisarna och till sist köttet så får du allt klart nästan samtidigt.

Pepparbiff av oxfilé till 4 portioner:
  • 4 skivor oxfilé à minst 150 gram
  • grovkrossad svartpeppar
  • salt
  • smör till stekning
Gör så här:

Täck sidorna på de putsade filébitarna med krossad svartpeppar. Var försiktig så att det inte blir för mycket för då blir det för starkt. Salta och bryn dem i smör på båda sidorna så de får färg i en mycket het panna. Lägg filéerna i en oljad/smörad ugnsform och stek ytterligare i 200 graders ugn i cirka 15 minuter tills de har en innertemperatur på 65 grader (rosa).

Hasselbackspotatis för 4 portioner:
  • 1 kg medelstora potatisar
  • 20 g smör
  • 2 krm salt
  • 2 msk ströbröd
Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Ett tips är vanligtvis att man använder en träsked eller slev när du skär, på så sätt undviker du att skära igenom. Lägg de skurna potatisarna i en ugnsäker form och pensla dem med smör. Strö på salt och stek dem i cirka 45 minuter tills de känns mjuka rakt igenom. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på med ströbröd när det återstår 10 minuter av stektiden.

Rödvinssås till 4 portioner:
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad scharlottenlök
  • 2 msk socker
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk maizena
  • 2 msk smör
Gör så här:

Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken i cirka 1 minut utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt den smälta i cirka 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger, kalvfond, maizena och låt det koka tills cirka 3 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen, gärna i en ny kastrull, strax innan servering och rör ner smör så att den smälter.

Servera allt tillsammans med lite haricots verts och sallad gjord på tomatskivor, röd lök, salt, peppar,olja och lite vinäger. Smaklig måltid!

 

För er viktväktare: Pepparbiff – 3 SP Flex, Potatis – 8 SP Flex och Rödvinssås – 6 SP Flex

 

Recept och bild – Nadjaskitchen