Du i Fokus
Dryck

Hallands första Single Malt Whisky

skriv ut

Den 9 april 2024 markerar fyra år sedan familjen Zachrisson på Fieruaas Distillery lagrade sin första destillation av Fjäre Single Malt Whisky. Denna svenska whisky har fått vila i tre år på nya, svenska ekfat från Thorslundskagge i Högsjö, därefter fram till buteljering i april i år fått mogna på 120-liters romfat från Jamaica. De första flaskorna kommer att finnas tillgängliga för försäljning i Systembolagets beställningssortiment från och med den 6 maj 2024.

“Fjäre Single Malt Whisky från Fjärås i Kungsbacka finns nu äntligen på flaska. De första tre åren låg whiskyn på 25-liters svenska ekfat som var mediumrostade och kolade, för att därefter avsluta lagringen på före detta romfat från Jamaica. De små faten har möjliggjort en ökad kontakt mellan destillatet och eken, vilket har resulterat i en snabbare och mer karaktärsfull utveckling av Single Malt Whiskyn. Batchen består av endast 120 flaskor, med en alkoholhalt på 46%. Så här i retrospektiv önskar jag att vi hade destillerat lite mer under våren 2020”, säger destillatören Michael Zachrisson med ett leende.

Fjäre Single Malt Whisky har en subtil hint av rom med toner av karamell, torkade frukter, nötter, honung och vanilj. De små faten på svensk ek har gett en tydlig fatkaraktär med inslag av rostad ek. Den slutliga mognaden på romfatet har utvecklat whiskyn och gett den en ytterligare dimension med komplexitet och lång eftersmak.

“Fjäre Single Malt Whisky blir Hallands första Single Malt Whisky på marknaden, och vi känner oss otroligt stolta över den positiva responsen vi har fått från whiskyentusiaster sedan november, då vi höll provningar hemma på Fjäråsdestilleriet. Vi har låtit deltagarna prova tre olika destillat och fatprover med olika ‘cask finish’, såsom sherry och madeirafinish. Den maltwhisky som avslutat sin mognad på Triple Wood kommer att släppas i begränsad upplaga på Systembolaget senare under 2024, förhoppningsvis redan i september om den utvecklas väl”,säger Linn, Jacob och Michael Zachrisson unisont.

Om Fjäre – Fieruaas Distillery

Fjäre – Fieruaas Distillery är ett familjeägt destilleri beläget intill Västerhavet i Fjärås, Halland, som grundades 2019 av Michael, Jacob och Linn Zachrisson. Michael inledde sin karriär inom spritbranschen redan 1989, där han var ansvarig för världsberömda varumärken som Ballantines, Canadian Club och Beefeater på vin- och spritimportören Hiram Walker/Allied Domecq i Sverige.

I det gamla gårdshuset destilleras noga små batcher i både pot- och kolumndestillationspannor. Källvatten från en naturlig källa, på imponerande 182 meters djup, används för att ge dryckerna en ren och unik karaktär. Råvarorna inkluderar maltat korn och vete, odlat och skördat på gården samt av lokala bönder i Fjärås. Målet är att säkra kvaliteten på såväl råvarorna som den slutgiltiga produkten, samtidigt som lokal produktion stöds. Namnet “Fieruaas” myntades år 1357 och refererar till Fjärås bräcka, där kyrkan även är belägen med utsikt över viken och byn.

Fjäre Single Malt Whisky lanseras i Systembolagets beställningssortiment 6 maj 2024

Artnr: 85703

Pris: 795 krText och bild – Pressmaterial

Visited 24 times, 1 visit(s) today