Du i Fokus
Upplevelser

Regnbågspris delades ut av prinsessan Christina

skriv ut

Den allra första Regnbågsgalan hölls på Scalateatern en solig, men sval kväll i april. Under kvällen delades det allra första Regnbågspriset ut av prinsessan Christina, bestående av en glas-statyett designad av Markus Emilsson och 100 000 kronor. Bland de tre nominerade organisationerna var det Lucy Stein och David Isteev från NC Sos som fick ta emot priset. Organisationen hjälper HBTQ-personer att fly förföljelse och våld i Tjetjenien. Priset är ett sätt att hylla dem som gör särskilda insatser som leder till förändring.

Regnbågsfonden startade för elva år sedan av Mälarpaviljongens Arto Winter, Jonas Gardell och QX Jon Voss. Under åren har de pengar som kommit in till fonden, delats ut till organisationer och hbtq- personer över hela världen. I många länder är arbetet för hbtqi-personers rättigheter farligt och många riskerar sitt liv för sina rättigheter och friheter. Med galan vill man uppmärksamma dem som varje dag driver kampen framåt. Även om villkoren blivit bättre här i Norden så behöver man bara resa 300 kilometer bort, för att påminnas om hur bräcklig tryggheten är.

Den här första Regnbågsgalan gick av stapeln på lilla Scalateatern och sändes inte, som många andra galor, på någon tv-kanal. Det var en liten och intim gala som direkt blev väldigt personlig, när kvällens värdar Mark Levengood och Jonas Gardell bokstavligen tumlade in på scenen och ursäktade sig. De hade tydligen missat sin entré, fullt upptagna med att förbereda sig. Sedan fortsatte det med samma lättsamma och varma ton, men med inslag av allvar om det som just nu händer i världen med hbtqi-personers rättigheter.

På scenen deltog några av Sveriges mest älskade artister. Lisa Nilsson sjöng tre låtar tillsammans med trubaduren Mattias Torell och drog ner ovationer med sin Varje gång jag ser dig. Darin uppträdde tillsammans med två gitarrister, också med tre låtar i akustisk form. Otroligt avskalat och känslosamt. Sist ut var Lisa Ekdahl med band som först drog av några låtar på egen hand. Sedan fick hon hjälp av hela publiken när hon stämde upp i Rikard Wolffs Pojken på Månen, som hon skrev tillsammans med Rikard.

Björta och Tant Henrik bjöd på sång och dans och körde igång publiken ordentligt, innan alltsammans avslutades med en duett mellan Jonas och Lisa Ekdahl och den känslosamma Aldrig ska jag sluta älska dig. Ett härlig och passande slut, där alla sjöng med och jublet aldrig ville ta slut.

Gästerna var många på kvällens röda matta


Arrangemang av Regnbågsfonden i samarbete med Erwik Communication


Text, bild och film – Jikitas

Visited 51 times, 1 visit(s) today