Du i Fokus
Mat & Dryck

Krämig fiskgratäng med räkor

skriv ut
En enkel, mättande och väldigt god fiskgratäng. Fisken väljer du själv.

4 portioner
  • 500 gr lax eller annan valfri fisk
  • 10 cm purjo
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 gr färsk spenat
  • 1 msk smör & rapsolja
  • 200 gr skalade räkor
  • salt & peppar

Sås:

  • 1 dl vatten
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk fiskfond
  • 3 msk hackad dill
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Hacka purjolök och vitlök. Fräs purjo, vitlök och spenat i en stekpanna med 1 msk smör. Lägg spenatröran i botten av en ugnssäker form och fisken ovanpå. Krydda efter smak med salt och peppar.

Häll vattnet, matlagningsgrädden, fiskfonden och dillen i en kastrull och låt koka ihop. Häll i drygt hälften av räkorna i kastrullen och häll såsen över fisken.

Ställ in formen på i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och dekorera med resten av räkorna och eventuellt lite dill.

Servera med potatis eller potatismos.

Smaklig måltid!

För er viktväktare:

Points: 13 P för hela gratängen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för potatis/potatismos.

Personliga Points: 14-44 PP för hela gratängen om man använder lax och 4%-ig matlagningsgrädde. 14-21 PP om man istället tar torsk. Lägg till PP för potatis/potatismos.

Mitt WW: Grön 9, Blå 3, Lila 3 per portion med lax och 4%-ig matlagningsgrädde. Grön 4, Blå 3, Lila 3 per portion om man byter ut laxen mot vit fisk, till exempel torsk. Lägg till SP för potatis/potatismos.

Recept och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 1 550 times, 1 visit(s) today

2 svar på ”Krämig fiskgratäng med räkor

Kommentarer är stängda.