Krämig fiskgratäng med räkor

skriv ut
En enkel, mättande och väldigt god fiskgratäng. Fisken väljer du själv.

Till 4 portioner behöver du:

  • 500 gr lax eller annan valfri fisk
  • 10 cm purjo
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 gr färsk spenat
  • 1 msk smör & rapsolja
  • 200 gr skalade räkor
  • salt & peppar
  • Sås:
  • 1 dl vatten
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk fiskfond
  • 3 msk hackad dill
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Hacka purjolök och vitlök. Fräs purjo, vitlök och spenat i en stekpanna med 1 msk smör. Lägg spenatröran i botten av en ugnssäker form och fisken ovanpå. Krydda efter smak med salt och peppar.

Häll vattnet, matlagningsgrädden, fiskfonden och dillen i en kastrull och låt koka ihop. Häll i drygt hälften av räkorna i kastrullen och häll såsen över fisken.

Ställ in formen på i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och dekorera med resten av räkorna och eventuellt lite dill.

Servera med potatis eller potatismos.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 9 SP/portion med lax och 4%-ig matlaningsgrädde. 4 SP/portion om man byter ut laxen mot vit fisk, till exempel torsk. Lägg till SP för potatis/potatismos.

Recept och bild – Marlene Rindå Jikita