Elegant julbord i ett palats

skriv ut
Mitt på söder ligger Van der Nootska Palatset, men man lägger knappt märke till det. Innanför de vackra dörrarna döljer sig rum och salar med otroliga takmålningar, gulddetaljer och härlig interiör. Här finns också en fantastiskt restaurang, som bjuder på ett annorlunda julbord.

Van der Nootska Palatset på St Paulsgatan, uppfördes på 1670-talet av holländaren Thomas van der Noot och har bla använts som holländsk ministerbostad, tobaksfabrik, gymnastikinstitut samt inhyst Sveriges Lottakårer i hela 40 år. Här gick Bellman som barn i huset, då hans lekkompis bodde här och palatset finns faktiskt omnämnt i Fredmans epistlar. Det sägs, även det omskrivet, att det troligtvis var här i Palatsets vinkällare som Bellman tog sitt första rus.

Ett julbord i ett palats går ju inte att motstå! När vi kommer till adressen blir vi förvånade, här har vi ju passerat massor med gånger utan att ens lägga märke till det enorma huset. Vi blir hänvisade runt hörnet där vi går in till innergården genom en portal som är upplyst av små granar prydda med ljus. Supermysigt!

I ett tält på innergården bjuds vi på glögg, innan vi går in och hänger av oss. Vi får en rundtur i palatset innan det är dags att äta. Miljön är helt fantastisk! Här finns böcker nästan överallt, ca 100 000 tydligen, prydligt ställda i platsbyggda hyllor. Med mystiska lönnfack minsann. Här finns gömda skåpluckor, dolda lådor och dörrar och lönnfack överallt. Otroligt spännande att gå runt och trycka lite försiktigt här och där.

Man får inte glömma att se upp, i taket alltså. På väggarna finns en del av originaltapeterna kvar och taken täcks av otroliga målningar. Här finns också en hel del guld, då en av de föregående ägarna, Jean Jahnsson, var hovjuvelerare och ägare till Hallbergs Guld. Han fick köpa palatset för 125 000 kronor 1902, huset var då helt nergånget och riskerade att rivas. Istället renoverades fastigheten och än idag finns mycket kvar av den renoveringen.

Under advent julpyntas palatset totalt, här andas julstämning i vart enda hörn. Här finns vackra blomarrangemang, girlanger, rosetter och brasor som sprakar. Nöjda med rundturen tog vi plats i Franska Matsalen, men man kan även äta i det pampiga Biblioteket eller i den guldskimrande balsalen Swedenborgssalen. Där skulle vi inte ha något emot att fira nyårskvällen.

Julbordet i palatsets version är en sittande bordsbuffé där maten kommer i fyra serveringar. Ett slags demonterat julbord a la fine dining kan man nog säga. Det är inte traditionell julmat, utan en annorlunda twist med julsmaker. Intressanta kombinationer och väldigt gott. Detta är för den som vill ha något extra, inte ett traditionellt julbord. Van der Nootska Palatsets julbord är för finsmakaren som vill bli överraskad.

Här finns inte en köttbulle så långt ögat kan se, men bjuds på otroligt goda fiskrätter och en saftig skinka. Allt vackert serverat i små portioner att dela på, vill man ha mer säger man bara till.  Varmrätten serveras dock på tallrik med en miniversion av Janssons Frestelse vid sidan om. Till efterrätt bjuds det på en riktig chokladdröm, en saffransbakelse med romgrädde och hjortron och varsin pralin samt en ostbricka. Allt är otroligt gott, även om vi hade önskat lite mer ansjovis i frestelsen.

Som sagt; vi visste ingenting om Van der Nootska Palatset, men är helt sålda. Miljön är fantastisk, maten otroligt god och personalen är superproffsig. När vi var på plats var det ett jazzband som spelade och det var lite för hög volym för oss, så vi bad om att bli flyttade. Trots att man fick duka ett nytt bord och springa med förrätterna till ett rum längre bort, var det inga sura miner alls.

Varje tisdag och onsdag under advent bjuds det på musik av liveband, så som jazz, soul, gospel och blues. Julmusik är bara att glömma de kvällarna. Julbord på Van der Nootska är alltså ganska annorlunda mot det man är van vid, en härlig upplevelse och vi kommer gärna tillbaka.

 

Här finns en film från besöket.

 

Text och bild – Jikitas