Vitlöksdoftande fläskfiléwok
4 portioner
- 2 stjälkar citrongräs (inre mjuka delen av de nedre 10 cm, mycket tunt skivade)
- 2 stora färska chili, skivade
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 500 gr fläskfilé, tunt skivad
- 2 msk fisksås
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk strösocker
- 1/2 pressad citron
- 2 msk olja
Gör så här:
Lägg citrongräs, chili och vitlök i en kryddkvarn och mal tills det är fint malet, alternativt hacka så fint det går.
Lägg fläskfilén i en skål och tillsätt den malda blandningen och tillsätt 1 msk fisksås och peppar. Blanda väl och marinera i 30 minuter.
Lägg sockret tillsammans med en msk vatten i en mycket liten kastrull och sjud upp, skaka kastrullen då och då. Rör ner 5 msk vatten när sockret börjar bli gyllene. Sjud två minuter och rör ner citronsaften.
Hetta upp en wok eller stor stekpanna och häll i oljan. Lägg i köttet när olja är medelhet. Woka på medelvärme i två minuter.
Häll i resten av fisksåsen och sockerblandningen. Woka på medelvärme i ytterligare 2 minuter.
Servera med ris.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 22 P för allt. 18 P om man byter ut sockret mot sötströ. Lägg till P för ris.
Points: 22 P för allt. 18 P om man byter ut sockret mot sötströ. Lägg till P för ris.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se