Du i Fokus
Dryck

Så firar du Gin & Tonic-dagen i påsk

skriv ut

Varje år, den 9 april, firas National Gin & Tonic-day. Dagen instiftades i USA och har på senare år kommit att firas friskt, även av svenska GT-entusiaster. I år sammanfaller årets firande med påskdagen. Vad passar bättre än att inleda påskhelgen med en perfekt GT, följt av plockmat och tilltugg att inkludera på påskbordet, med inspiration av Hendrick’s Gin.

Visste du att Gin & Tonic egentligen skapades av misstag? I Indien under 1700-talet användes tonicvatten i förebyggande syfte för att undvika malaria. Av en händelse adderade Brittiska Ostindiska kompaniet gin till drycken, med förhoppning att lindra tonicvattnets bittra smak. Idag, 300 år senare, finns många varianter på den numera klassiska drinken som kommit att bli en av de mest populära drinkarna världen över.

Här guidar vi dig till hur du blandar den ultimata fördrinken i påsk, men också hur du piffar upp påskbordet med en egen gin-sill, en smakrik gingravad lax eller varför inte en läskande sorbet på Hendrick’s Gin och gurka?

Så gör du en gin-inspirerad påskbuffé till G&T-dagen

Blanda en perfekt Hendrick’s Gin & Tonic till fördrink
(Recept: Hendrick’s Gin)

6 cl Hendrick’s Gin
12 cl Tonic Water
Gurkskivor
Is

Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.
* Tips på tre bra tonics: Fentimans Tonic Water, Fever-tree Aromatic Tonic Water, Schweppes Tonic Water.

Drinktilltugg: Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett
(Recept: Eleonora von Essen)

Ett dussin Ostron

Gurka-, chili- och ginvinägrett
½ gurka
1 grön chili
1 schalottenlök
½ dl olivolja
1 ½ msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 msk Hendrick’s Gin
1 nypa socker

Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt.

Gör din egen GT-sill till förrätt
(Recept: Hendrick’s Gin)

1 dl ättika 12 %
2 dl rårörsocker
2,5 dl vatten
8 cl Hendrick’s Gin
20 st späda granskott (kan uteslutas)
3 st lagerblad
10 st gröna enbär
10 st skivor grillad gurka, delade
1 cm pepparrot, skalad och tunt skivad
1 st silverlök, skivad
2 burkar urvattnade sillfiléer

Börja med att koka upp ättika, rårörsocker och vatten tillsammans med lagerblad och enbär. Låt svalna. Dela ungefär tio centimeter gurka på längden och skrapa ur kärnorna. Grilla sillen både på skinnsidan och köttsidan tills den fått ordentligt med färg. Låt svalna och skär i mindre bitar. Varva sill, granskott, pepparrot, grillad gurka och silverlök i en burk. Rör ner Hendrick’s i ättikslagen och häll över sillen. Låt stå och dra minst 24 timmar innan servering.

Huvudrätt: Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter
(Recept: Eleonora von Essen)

1 kg lax, mittbiten
2 msk Hendrick’s Gin
½ dl salt
½ dl strösocker
1 tsk svartpeppar, grovt stött
12 enbär, grovt stötta
1 dl fint hackad dill

Till servering, för två
2 stora nävar krispig sallad
1 päron, skivat
½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
några droppar olivolja
fint hackad gräslök

Avokadokräm
1 avokado
½ dl färskost
1 tsk pressad citron

Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.

Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Cheesecake i glas med GT-gelé till efterrätt
(Recept: Eleonora von Essen)

300 g naturell färskost
3 dl gräddfil
3 msk florsocker
1 ½ tsk fint rivet citronskal
8 digestivekex
4 citronskivor

GT-gelé
3 gelatinblad
½ dl pressad citron
2 msk socker
½ dl Hendrick’s Gin
1¼ dl tonic

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick´s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.

Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar.

Läskande Hendrick´s-sorbet till kaffet
(Recept: Hendrick’s Gin)

1 300 g gurka
4 dl socker
4 dl vatten
1,45 dl citronsaft
14 cl Hendrick’s Gin

Skala gurkan och mixa den till en puré. Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna.
Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén. Tillsätt Hendrick’s gin. Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.

Text, recept och bilder – Pressmaterial

Visited 11 times, 1 visit(s) today