Du i Fokus
Dryck

Brännland Iscider 2021 – Första svenska vinet på Nobelbanketten

skriv ut

”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där.” – Andreas Sundgren, grundare och VD på Brännland Iscider

En dröm och ett stort mål kunde bockas av när Nobelfesten efter två års uppehåll, återigen arrangerades i december 2022. I år ackompanjerade Brännland Iscider desserten till de 1300 gästerna, och är därmed det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia.

Historiskt har vinerna som serverats på banketten haft sitt ursprung i traditionella vinländer och distrikt, med tyngdpunkt på Frankrike och Italien. Att man nu väljer ett svenskt sött vin i konkurrens med sedan generationer etablerade vinproducenter är en tydlig bekräftelse på Brännland Isciders kvalitet och tar svenskt vin till en helt ny nivå.

Iscider, från början cidre de glace, kommer ursprungligen från Quebec, Kanada. Det är ett sött isvin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix motsvarande cirka 300 gram socker per liter. Sockerkoncentrationen ska uppnås med hjälp av naturlig kyla, i Brännland Isciders fall den västerbottniska vinterkylan.

Brännland Iscider 2021

Artnr: 2918

Pris: 279 kr.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 33 times, 1 visit(s) today