Halstrad lax med kokosmjölk, lime och dill

skriv ut
4 portioner
  • 600 g laxfilé
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar eller rosépeppar
  • 1 msk Oliv- eller rapsolja till pannan
  • 1 liten burk kokosmjölk, ca 1,5 dl
  • 1 lime, 1 msk saft + 1 msk skal + klyftor till servering
  • 1/2 tsk strösocker
  • 3 msk fint hackad dill
Till servering:
  • 1 bunt sparris
  • Ris
  • Limeklyftor
Gör så här:

Koka riset enligt anvisning. Ta bort skinnet på laxen genom att sätta kniven mellan laxköttet och skinnet. Skär och tryck nedåt med kniven och håll i skinnet med andra handen. Dela sedan laxen i portionsbitar. Salta och peppra bitarna.

Hetta upp olja i en panna och stek laxen på ganska hög värme i ca 3 minuter på varje sida. Den ska inte bli helt genomstekt.

Häll på kokosmjölken, limesaft och limeskal. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt sjuda ca 3 minuter tills laxen är klar. Den ska inte koka. Strö över dillen.

Skär bort sparrisarnas nedre del och koka den i lättsaltat vatten i ca 4 minuter. Häll av och servera laxen direkt ur pannan med sparrisarna, riset och limeklyftor.

För er viktväktare:

Points: 22 P för all lax, 11 P om ni ist använde kokosmjölk light och sötströ. Lägg till P för ris.

Personliga Points: 56 PP för all lax och sås. Ni kan göra det lite ”billigare” genom att välja magrare kokosmjölk, sötströ  och/eller mindre bit fisk. Glöm inte lägga till Points för riset.

MittWW: Lax och sås blir Grön 12, Blå 5, Lila 5. Ni kan göra det lite billigare genom att välja magrare kokosmjölk och/eller mindre bit fisk. Glöm inte lägga till Points för riset.

Recept och bild – Annelie Niehoff