Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Eckerö Linjens julbord – fullt av lokala delikatesser

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Redan i Eckerö Linjens terminal får man julstämning, då alla passagerare bjuds på varm glögg och pepparkaka. Ett mycket trevlig inslag som ger en extra bra start på resan. Julpyntet, den fantastiska maten och den härliga personalen gör årets julkryssning till en riktigt fin upplevelse.

Redan glöggen i terminalen sätter smaken för resten av resan, den är lokal från Norrtelje Brenneri och har välkomnat gästerna under många år. För Eckerö Linjen är det viktigt med smaker och kvalité, därför är så mycket som möjligt införskaffat hos lokala producenter. Skinka, korven och grönsakerna är exempel på detta. Och det märks verkligen på smaken, allt är otroligt fräscht och gott. Det mesta är dessutom tillagat ombord, det är väldigt få halvfabrikat på Eckerö Linjens julbord.

Här dignar det inte av rätter, utan är ganska sparsamt, men ändå lite mer än de traditionella julrätterna. Svenska och Åländska specialiteter, som Jansson och morotslåda, samsas på buffén och det går åt ungefär lika mycket av bägge. Några av de åländska delikatesserna som tar plats på julbordet är julkorv, köttbullar och rullsylta från Dahlmans, inlagd strömming från Leif och Gerd Bergman och svartbröd från Ålandsbagarn. Från Roslagen hittar man bland annat prinskorv från Roslagskött, Bröderna Linussons kalvsylta samt gravad och varmrökt lax från Roslagsfisk. Julskinkan kommer från Sandby Gård i norra Roslagen.

Det mesta på Eckerö Linjens julbord är traditionella rätter, berättar Joakim Norberg som är köksmästare ombord och välkänd från Eckerö Linjens reklam. Han menar att det är svårt att ta bort något, gästerna vill att det ska se ut som det brukar. Men någon ny sill brukar ändå läggas till, samt något annat litet. På julbordet finns drygt hundra rätter om man även räknar in desserter och godis. Väljer man istället Julbrunchen får man ett utbud på runt 80 olika rätter. Även om julbrunchen kostar ca 150 kr mindre, så måste vi ändå rekommendera att välja julbordet – där finns nämligen den kräftmarinerade sillen, den fantastisk goda kalvrostbiffen och några andra rätter som inte ska missas.

Vi smakade oss igenom bägge borden och hittade några favoriter. En mjukare och saftigare kalvsylta har nog aldrig serverats på Östersjöns julbord och lingonsillen var något alldeles extra. Självklart har vi tittat lite extra på julens favoriter och konstaterar att julskinka är sådär perfekt saftig, köttbullarna och prinskorven är stekta till perfektion och Janssons kan vara den godaste vi någonsin smakat, krämig och med lagom mycket ansjovissmak. Dessutom finns det lutfisk för den som tycker om det. Självklart finns även vegetariska och veganska alternativ.

Vi har svårt att hitta något negativt på Eckerö Linjens julbord, det ska väl kanske vara någon mer julinspirerad efterrätt och att julvörten är delad – så man kan inte få en hel skinkmacka. Men det är ju petitesser i sammanhanget. Vi är mer än nöjda när vi går från bordet.

Detta är julbordet för den som både vill ha en rolig upplevelse och äta god och vällagad mat med kvalitet. Som bonus på den ca 4,5 timma långa kryssningen, kan man dessutom handla taxfree och njuta av underhållningen ombord.

Text, bild och film – Jikitas

Visited 1 108 times, 1 visit(s) today