Du i Fokus
Bakning

Lussebullar

skriv ut

Klart det ska vara lussebullar till första advent!


Till 24-30 bullar

Deg:

  • 200 g smör
  • 2 kuvert (1 g) saffran
  • 5 1/2 dl mellanmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 14 dl vetemjöl

Pensling:

  • ägg + 7 msk pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt den koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Fördela jästen i bunken som tillhör bakmaskinen och lös upp det med lite av den fingervarma vätskan. Sätt igång bakmaskinen på medelhög hastighet, använd degkrok, och tillsätt ägg och strösocker. Arbeta sedan in vetemjölet och saltet i degen lite i taget. Bakmaskinen ska nu få arbeta mellan 10-15 minuter, tills degen börjar släppa från kanterna. Låt det sedan jäsa i bunken till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Knåda degen med ett par tag på ett mjölat bakbord och dela den sedan i 4 bitar. Därefter delar du varje bit i ytterligare 6 eller 8 bitar, beroende på hur många bullar du vill göra. Rulla ihop varje bit till lussekatter och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft) under tiden.

Vispa upp ägget till penslingen och pensla lussebullarna. Strö över pärlsocker, garnera med russin eller behåll dem helt släta. Grädda i 8-10 minuter tills de får en fin gyllene färg.




För er viktväktare:

Points: 225 P för hela satsen, 185 om man istället för vanligt strösocker tar sötströ. Lägg till P för ev pensling och garnering. ca 6-9 PP per bulle.



Recept och bild – Nadjaskitchen


Visited 47 times, 1 visit(s) today