Laxgratäng med kräftor och fetaost
4 portioner
- 4 laxfiléer
- 175 gr kräftstjärtar i lag
- 200 gr fetaost
- 1 msk smör och rapsolja
- 4 dl matlagningsgrädde
- 1 buljongtärning – fisk
- 1 tsk röd chilipasta
- 1 dl finhackad dill
- 1-2 krm vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt kräftorna rinna av. Häll ner grädde, chilipasta, dillen och buljongtärningen i en kastrull och värm tills buljongtärningen och chilipastan löst upp sig i grädden. Det behöver inte koka. Krydda med peppar.
Smörj en ugnsfast form med fettet. Lägg laxfiléerna i formen och fördela kräftstjärtarna över filéerna. Smula fetaosten i små bitar över fisken. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera med potatis, förslagsvis pressad eller som mos.
För er Viktväktare: 4 SP Flex om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och Arla Apetina 3%.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita