Laxgratäng med kräftor och fetaost

skriv ut
4 portioner
  • 4 laxfiléer
  • 175 gr kräftstjärtar i lag
  • 200 gr fetaost
  • 1 msk smör och rapsolja
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 buljongtärning – fisk
  • 1 tsk röd chilipasta
  • 1 dl finhackad dill
  • 1-2 krm vitpeppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt kräftorna rinna av. Häll ner grädde, chilipasta, dillen och buljongtärningen i en kastrull och värm tills buljongtärningen och chilipastan löst upp sig i grädden. Det behöver inte koka. Krydda med peppar.

Smörj en ugnsfast form med fettet. Lägg laxfiléerna i formen och fördela kräftstjärtarna över filéerna. Smula fetaosten i små bitar över fisken. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med potatis, förslagsvis pressad eller som mos.

 

För er Viktväktare: 4 SP Flex om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och Arla Apetina 3%.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita