Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Julen har kommit till Viking Line

skriv ut
Julbordssäsongen är igång och nu har även Viking Line dukat upp och pyntat sina sju röda båtar. Här dignar buffén av både traditionella och moderna rätter. Detta toppar man med att lansera sin alldeles egna champagne!

Julborden på Viking Line är kända för sin höga kvalité och samarbetet med Svenska Kocklandslaget. Syftet med samarbetet har varit att vidareutveckla matupplevelsen ombord, skapa nya menyer och rätter samt inspirera och fortbilda restaurang- och kökspersonal. Samarbetet har varit lyckat och nu har man serverat ett generöst julbord med något för alla.

Viking Line serverar ett klassiskt julbord, men här finns flera nyheter och en del överraskningar också. I år hittar man flera nyskapande veganska rätter och inslag från fjärran länder i nordisk tappning. Närmare 200 000 portioner kommer att serveras under några veckors tid och de mest älskade julrätterna som skinka, sill och Janssons frestelse kombineras i år med ett digert urval av helt växtbaserade rätter som varken innehåller mjölkprodukter, ägg eller ost. Bland nyheterna återfinns exempelvis vegansk skärgårdssill, sirapsstekt kålrot med krispig grönkål och vegansk tranbärskaka.

– Det har varit inspirerande att få ta ett helhetsgrepp om julbordet. Den röda tråden är rena, väl avvägda nordiska julsmaker tillsammans med grönare, fräschare alternativ, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.

Du i Fokus har testat julbordet på Viking Lines fartyg Cinderella och kan konstatera att det är ett generöst julbord med hög kvalité. Utbudet är stort och allt är fräscht, det finns gott om traditionell julmat såväl som spännande nyheter för alla smaker. Det är verkligen ett dignande julbord där allt finns och man blir definitivt mätt. Bland höjdpunkterna hittar vi kryddstekt lax, den varma nygriljerade skinkan, köttbullarna och den veganska skärgårdssillen. Allt är gott, vällagat och vackert serverat. Det enda negativa är att det blir väldigt långa köer till varmrätterna och att Jansson var lite för salt. Båten är julpyntad, precis som den ska vara under julbordsperioden, men någon julshow bjuder man tyvärr inte på.

En av årets stora nyheter är Viking Lines egen champagne! Det franska champagnehuset Piper-Heidsieck har tillsammans med Viking Line för första gången någonsin utvecklat en champagne som endast kan köpas ombord. Champagnen Essentiel by Essi for Viking Line är producerad i nära samarbete mellan rederiets champagneexpert Essi Avellan och Piper-Heidsiecks vintillverkarteam. Essentiel by Essi for Viking Line, har en härligt rostad karaktär, full av aromer från färska och torkade frukter Den är krämigt mjuk och fyllig och finns i begränsad upplaga till ett pris av 399 kr.

Kocklandslagets julbord serveras i Viking Lines bufférestauranger till och med 26 december. På Cinderella serveras också ett exklusivt julbord med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview. Julbordet kostar från 320 kronor inklusive dryck.

 

Text och bild – Martin Jikita och Marlene Rindå Jikita

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today