Halstrad lax med kokosmjölk, lime och dill
4 portioner
- 600 g laxfilé
- Flingsalt och nymalen svartpeppar eller rosépeppar
- 1 msk Oliv- eller rapsolja till pannan
- 1 liten burk kokosmjölk, ca 1,5 dl
- 1 lime, 1 msk saft + 1 msk skal + klyftor till servering
- 1/2 tsk strösocker
- 3 msk fint hackad dill
Till servering:
- 1 bunt sparris
- Ris
- Limeklyftor
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning. Ta bort skinnet på laxen genom att sätta kniven mellan laxköttet och skinnet. Skär och tryck nedåt med kniven och håll i skinnet med andra handen. Dela sedan laxen i portionsbitar. Salta och peppra bitarna.
Hetta upp olja i en panna och stek laxen på ganska hög värme i ca 3 minuter på varje sida. Den ska inte bli helt genomstekt.
Häll på kokosmjölken, limesaft och limeskal. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt sjuda ca 3 minuter tills laxen är klar. Den ska inte koka. Strö över dillen.
Skär bort sparrisarnas nedre del och koka den i lättsaltat vatten i ca 4 minuter. Häll av och servera laxen direkt ur pannan med sparrisarna, riset och limeklyftor.
För er viktväktare:
Points: 22 P för all lax, 11 P om ni ist använde kokosmjölk light och sötströ. Lägg till P för ris.
Personliga Points: 56 PP för all lax och sås. Ni kan göra det lite “billigare” genom att välja magrare kokosmjölk, sötströ och/eller mindre bit fisk. Glöm inte lägga till Points för riset.
MittWW: Lax och sås blir Grön 12, Blå 5, Lila 5. Ni kan göra det lite billigare genom att välja magrare kokosmjölk och/eller mindre bit fisk. Glöm inte lägga till Points för riset.
Recept och bild – Annelie Niehoff