Domoda – jordnötsgryta från Gambia

skriv ut
8 portioner
  • ca 1 kg nötkött
  • 1-2 msk olja
  • ca 1 kg urkärnad pumpa
  • 200 gr tomatpuré
  • 200 gr osötat jordnötssmör recept HÄR
  • 2  stora lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 buljongtärningar
  • 2 lime (saften)
  • 1/2-1 msk chiliflakes
  • 5 dl vatten
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Hacka löken, pressa vitlöken, skala och tärna pumpan. Putsa köttet och tärna även detta. Hetta upp oljan i en stor kastrull/panna och fräs lök och vitlök tills den börjar bli mjuk. Tillsätt köttet och fräs ytterligare ett par minuter. Ha i resten av ingredienserna, blanda om och låt puttra på medelhög värme tills pumpan och köttet är mjukt, ca 30-40 minuter. Spä med kokhett vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller potatis.

Tips: Domoda kan även lagas vegetarisk, då byts köttet ut mot sötpotatis, eller med kyckling (då blir koktiden kortare) eller räkor (dessa läggs i precis innan servering).

 

För er Viktväktare:  66 SP Flex för hela grytan, 8 SP Flex per portion, om man använder 1 msk fett och 1 kg putsat nötkött. Lägg till SP för riset.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita