Vitlökskycklinggryta

skriv ut
Till 4-5 portioner behöver du:
  • 500 g kycklingfilé
  • 1 stor lök (2 dl hackad)
  • 4-6 vitlöksklyftor (eller efter smak)
  • 2 x 400 g skivade champinjoner på burk (2 burkar a 400 g)
  • 4 tsk olja
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Öppna champinjonburkarna och häll spadet i ett glas, för att använda senare. Fräs champinjonerna utan fett eller vätska tills de är torra i en kastrull eller traktörpanna. Finhacka under tiden lök och vitlök. Tillsätt 2 tsk olja i de torra champinjonerna, rör om, häll i lök och vitlök och fräs ihop på medelhög värme. Salta och peppra. Häll över i en bunke och ställ åt sidan.

Tärna kycklingen, fräs kycklingen i resten av olja tills den får färg och häll tillbaka champinjonerna i kastrullen. Lös upp buljongtärningen i 1 dl hett vatten och häll ner i kastrullen. Tillsätt matlagningsgrädden, sojan och hälften av champinjonspadet. Koka ihop ca 5 minuter. Blanda ner majsstärkelsen i resterande champinjonspad och häll ner i kastrullen. Kok ihop ett par minuter, tills man får en krämig konsistens. Och smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt pasta och fräscha grönsaker.

 

För er viktväktare: 4SP eller 5PP per portion vid 5 portioner om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till Points för pasta.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita