Vitlöksdoftande fläskfiléwok

skriv ut
4 portioner
  • 2 stjälkar citrongräs (inre mjuka delen av de nedre 10 cm, mycket tunt skivade)
  • 2 stora färska chili, skivade
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 500 gr fläskfilé, tunt skivad
  • 2 msk fisksås
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 pressad citron
  • 2 msk olja

 

Gör så här:

Lägg citrongräs, chili och vitlök i en kryddkvarn och mal tills det är fint malet, alternativt hacka så fint det går.

Lägg fläskfilén i en skål och tillsätt den malda blandningen och tillsätt 1 msk fisksås och peppar. Blanda väl och marinera i 30 minuter.

Lägg sockret tillsammans med en msk vatten i en mycket liten kastrull och sjud upp, skaka kastrullen då och då. Rör ner 5 msk vatten när sockret börjar bli gyllene. Sjud två minuter och rör ner citronsaften.

Hetta upp en wok eller stor stekpanna och häll i oljan. Lägg i köttet när olja är medelhet. Woka på medelvärme i två minuter.

Häll i resten av fisksåsen och sockerblandningen. Woka på medelvärme i ytterligare 2 minuter.

Servera med ris.

 

För er Viktväktare: 5 SP per portion, lägg till SP för ris.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita