Såser till grillen

skriv ut
Oavsett vad som läggs på grillen så vill man oftast ha någon god sås till. Här kommer några förslag på enkla och goda såser som passar till det mesta.

 

Tzatziki

Tzatziki nadjaskitchen

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • cirka 10 cm gurka (eller mer om du vill ha)
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm vinäger eller lite citron
  • 2 tsk olivolja
Gör så här:

Börja alltid med gurkan när du gör tzatziki. Skölj den väl och dela den på längden. Skrapa bort inkråmet och riv gurkan grovt. Lägg den rivna gurkan i en sil och låt den droppa av en stund, salta den lite lätt och krama ur vattnet lite då och då.

Blanda yoghurten med salt, peppar, vinäger och olja. Pressa även i vitlöken (om du vill ha mildare smak ta bara 1 vitlöksklyfta). Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den. Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman.

För er Viktväktare: hela satsen blir 14 SP om man använder 3,5%-ig turkisk yoghurt.

Rökt paprikadressing

Rökt paprikadressing nadjaskitchen

  • 2 dl majonnäs
  • 2 tsk rökt paprika pulver
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk turkisk yoghurt
Gör så här:

Rör ihop ingredienserna och låt stå kallt en stund. Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den. Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman.

För er Viktväktare: hela satsen blir 23 SP om man använder lättmajonäs.

Raita

Raita nadjaskitchen

  • 1 tomat (urkärnad och finhackad)
  • 1 bit hackad gurka
  • 1/2 hackad röd lök
  • 2 krm spiskummin
  • 2 krm chilipulver
  • 2 dl matlagningsyoghurt
Gör så här:

Blanda samman tomat, gurka, lök, spiskummin, chili och matlagningsyoghurt till Raitan. Smaka av med salt och svartpeppar.

För er Viktväktare: hela satsen blir 6 SP om man använder 3,5%-ig turkisk yoghurt.

Kall fuskbearnaise

Kall fuskbearnaise nadjaskitchen

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk färsk dragon
  • 1krm salt
  • 1/2krm peppar
  • Ev stark senap efter smak
Gör så här:

Blanda allt, låt dra en liten stund innan servering.

För er Viktväktare: hela satsen blir 15 SP (utan senapen) om man använder lätt creme fraiche.

Recept och bild – Nadjaskitchen