Krassefalafel och Myntayoghurt

skriv ut
4-6 portioner
  • 400 g torkade kikärtor
  • 1 gul lök
  • 2 msk mald spiskummin
  • 100 g sojabönor
  • 1 kruka Krasse
  • ½ dl finhackad Persilja
  • 1 msk vatten
  • pressad saft av ½ citron
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • ½ msk bakpulver
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk olja + matolja till stekning
  • 1 kruka Grönkål till garnering

Myntayoghurt:

  • 1 kruka Mynta
  • 2 dl yoghurt
  • salt
Gör så här:

Blötlägg kikärtorna i en bunke över natten.

Häll av kikärtorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken på medelvärme i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt spiskummin och fortsätt fräsa så att alla smaker frigörs. Mixa kikärtor och sojabönor fint i en matberedare. Skär av det mesta av stjälkarna på krassen. Finhacka krassen. Blanda ner krasse, lök, persilja, vatten, citronsaft, tahini, bakpulver, salt och peppar i smeten.

Forma smeten till runda bollar och stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme tills de får en gyllenbrun färg.

Plocka myntabladen och hacka dem. Blanda mynta med yoghurt och smaka av med salt.

Garnera falafeln med grönkålen och servera med myntayoghurten.

 

För er Viktväktare: 7 SP Flex för hela rätten inkl sås om man använder Larsas Grekiska Yoghurt 0% fett. Lägg till SP för oljan som används vid stekningen.

 

Recept och bild – Svegro