Du i Fokus
Mat & DryckResor

Världens enda drive-in för kroppkakor finns på Öland

skriv ut
Gillis Dahlström är mångsysslaren som öppnade en liten kroppkaksbod i Arontorp på södra Öland. Boden har blivit en stor restaurang och är numera en mångmiljonindustri, med världens enda kroppkake-drive-in.

Gillis har arbetat med en mängd olika saker och är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Redan som skoltrött 14-åring började han som fiskare i Kalmarsund, åkte in till Kalmar med kassaskrinet och besman (en slags våg) för att sälja sin fångst. Under en tid var han sedan yrkesfiskare med flera båtar och anställda, innan han råkade ut för en olycka och sadlade om.

-Jag började jag köpa och sälja bilar. Jag hade en liten bilverkstad, sen skaffade jag en lackverkstad och lackerade i några år, det var under den tiden jag började med kroppkakor på skoj.

Allt började av en ren tillfällighet under skördefesten 2007. Gillis skulle hjälpa en vän att koka kroppkakor till ett event och sedan dess har den Öländska delikatessen styrt hans liv. Det framgångsrika receptet är en kombination av hans före detta svärföräldrars recept, hans egna föräldrars och med sin egen touch. Enligt Öländsk tradition ska det vara rimmat och tärnat fläsk, kryddpeppar, lök och salt, detta bakas in i den klassiska degbollen av råriven potatis. En riktig smaksensation bevisligen. Det finns även en vegansk variant med sojafärs, lök, svamp och kryddpeppar. Gillis äter dem gärna med alla de klassiska tillbehören samtidigt: smör, lingonsylt och grädde.

 

-Jag fick så bra kritik över kroppkakorna och det fanns ju ingenting här på södra Öland. Jag började köra lite på helgerna, sen växte det och helt plötsligt var det varje dag. Stamkunderna sa att de inte ville äta kroppkakor varje dag och att jag måste ha något annat. Raggmunk och fläsk innehåller samma ingredienser, så det utökade jag med. Idag finns även annan husmanskost på menyn.

Det lilla utrymme han fått låna, med 12 sittplatser, växte han snart ur, därför bestämde han sig för att bygga restaurang. Han köpte mark, en pumpaåker, i det lilla samhället Arontorp, bara några minuter från Ölandsbron och med utsikt över Kalmarsund. Banken sa dock nej till bygget, men en byggföretagare i trakten trodde på idén, byggde och hyrde ut den nybyggda fastigheten, tills Gillis kunde köpa loss allt.

Restaurangen med namnet ”Arontorps Kroppkakor & Mat” stod färdig midsommar 2010 och blev genast en succé. Sedan dess har han byggt om och bygg ut, idag finns en stor restaurang med drygt 200 sittplatser, ett stort kök och en drive-in. Nu har han alltså inte bara världens största kroppkaksrestaurang utan även världens första driv-in för kroppkakor.

-Idén med drive-in kom under pandemin. I mars 2020 insåg jag problemet och satte en varuautomat utanför entrén där man kunde köpa kroppkakor och lite annat. Den blev direkt jättepopulär så den idén spann jag vidare på och i april öppnade vi drive-in.

Gillis har många idéer, oftast är personalen med på tåget direkt. En drive-in var enbart positivt, det gjorde ju bland annat att personalen fick behålla sina jobb under pandemin. Även kringboende var lyriska, även om det var väldigt nytt.

-I min kundkrets har många aldrig kört in i en drive-in, det finns ju inte på Öland. Så det var spännande när folk körde in från fel håll och missade att stannade vid speakerboxen. Det tog lite tid där i början, men nu funkar allt bra. Den kommer att leva kvar.

Pandemin gav även idé om en liten stugby, detta fick han dock inte bygglov till. Däremot blev det en ställplats för husbilar som blev färdig i början på juli. Här finns plats för drygt 30 ekipage, som har tillgång till alla faciliteter man kan tänkas behöva. Tanken är att ställplatsen ska vara öppen året runt, än är det dock inte helt anpassat för detta.

-Jag har byggt ställplatsen efter vad jag själv hade velat ha. Jag hade tänkt att vara billigast, jag tycker inte om att vara dyr. Tyvärr blev det dyrare än planerat att bygga och då måste priset bli därefter.

Projektet drog iväg ordentligt både i tid och pengar, marken kunde inte byggas upp som han ville och det blev problem med elen. Elen blev ju som bekant även mycket dyrare under vintern. Lite försenat är ställplatsen äntligen igång och de första gästerna har varit på besök. Den allra första gästen kom dock långt innan elen var installerad, då drog Gillis bara en lång förlängningssladd, som den problemlösare han är.

Nu är allt till slut ändå färdigt, men idéerna är inte slut. Nu funderar han på kvällsöppet med rökta räkor och grillafton, en liten disk med basvaror och ett servicehus med kök och tvättmöjligheter.

-På skördefesten har jag alltid en grillbuffé som är populär, visst finns det tankar om att ha så även på sommaren. Men då blir det en personalfråga, det krävs nästan dubbelt med personal för det och det är svårt med personal just nu.

Under högsäsong arbetar cirka 60 personer i restaurangen, det finns någon på plats nästan dygnet runt. Fläsket till kroppkakorna förbereds kvällen innan tillagning och redan vid 3 på morgonen ska de rullas och kokas för att man ska hinna klart till kl 8. Under högsäsong gör man 10 000 kroppkakor varje dag.

Även om idéerna är många, så är framtidsplanerna lite mer lågmälda. Lågkonjunkturen tär på honom, det märks tydligt.  Elpriserna som skjutit i höjden är också ett stort problem.

-Vi ska överleva den här krisen nu, det är värre än någonsin. Alla tänkte nog att nu är pandemin slut, men då kom ju den här lilla lågkonjunkturen istället. Vi som säljer med små marginaler är ju dem som känner av det hårdast. Som elpriset, vi gör av med väldigt mycket el.

Gillis har funderat på solpaneler, men kommit fram till att förbrukningen är så stor att han skulle behöva en hel åker med paneler. Så den planen har fått skjutas på framtiden, trots att han bor på solen och vindarnas ö.

Arontorps kroppkakor kommer alltid att vara hans livsprojekt. Det har gett honom utmärkelsen ”Årets Ölänning”, 2020 fick han ta emot priset av Kungen på Solliden Slott. Ett par månader därefter fick han diplom av Smålands- och Ölands gastronomiska akademi för sin drive-in. Även om han inte är mer än 44 år gammal, så känner han i kroppen att den inte är lika pigg som för bara tio år sedan. Tanken att gå i pension vid 65 är dock inget han tänker på just nu, men man vet aldrig.

Några tips som entreprenör kan han inte att bjuda på, men skickar med ett par visdomsord på vägen:

-Ska man göra någonting ska man göra det så bra man kan, tänker jag. Sen kanske man inte är bäst – men jag gör det så bra som jag kan.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Martin Jikita

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today