Finsk Morotslåda

skriv ut
1 gratängform
  • 1,5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 7-8 dl mjölk (gärna opastöriserad mjölk, annars kan man byta ut 1 dl mjölk mot grädde)
  • 7 st morötter
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 2 st ägg
  • Salt och peppar
  • (muskot om du vill)
  • Smör
Gör så här:

Lägg vatten och ris i en kastrull och koka 10 minuter, häll i mjölken och koka på svag värme tills gröten är klar.

Under tiden gröten kokar skalar du morötterna och kokar dem mjuka i lätt saltat vatten. Mixa sedan morötterna släta i en blender eller med stavmixer.

Blanda ströbröd och grädde och låt det svälla 10 minuter.

Blanda gröt, morot, ströbröd och ägg.

Smaka av med salt och peppar (muskot om du vill).

Häll smeten i en smörad ugnsform och ”nagga” med en sked så att det blir vackra vågor på ytan. Klicka eventuellt smör över smeten.

Grädda i 175 grader i cirka 1 timme.

Servera med tex julskinka och köttbullar

 

För er Viktväktare: 32 SP Flex för hela lådan om man använder 7 dl mellanmjölk, 4%-ig matlagningsgrädde, 1 tsk smör & rapsolja till formen och inget smör ovanpå.

 

Recept – Eckerö Linjen, Bild – Marlene Rindå Jikita