Grönsaksgratäng
4 Portioner
- 1 zucchini
- 2 broccolistånd
- 2 vitlöksklyftor
- 2 rödlökar
- 2 morötter
- 250 gr färska cocktailtomater
- 1 palsternacka
- 3 ägg
- 200 grekisk yoghurt
- 2 dl riven ost
- 2 msk färsk hackad basilika
- 1-2 msk olja
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva zucchini, morot, palsternacka och lök. Dela broccolin i små buketter, ta bort det mesta av stjälken. Dela vitlöksklyftorna på mitten och skiva sedan tunt. Fräs alla grönsaker i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda om och värm ca 5-10 min. Lägg grönsaker och tomater i en gratängform. Vispa samman ägg och yoghurt, blanda i ost och basilika. Fördela jämt över grönsakerna. Gratinera i ugn i ca 35-40 minuter, tills ytan fått en fin färg.
Servera som ensamrätt eller med något gott tillbehör.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 8 P för hela om man använder fettfri grekiska yoghurt, 1 msk olja och max 10%-ig ost.
Points: 8 P för hela om man använder Larsas Fettfria Grekiska Yoghurt, 1 msk olja och max 10%-ig ost.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se
Pingback: MATSEDEL V 29 – BRÖLLOPSDAG!