Du i Fokus
Resor

Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024

skriv ut

14 campingplatser – från Piteå i norr till Landskrona i söder – får fem stjärnor enligt SCR Svensk Campings klassificering inför säsongen 2024.  Klassificeringen genomförs löpande vart tredje år på alla deltagande anläggningar. De femstjärniga campingplatserna får besök varje år. Man tittar på campingplatsens utbud till sina gäster, servicehus, området, faciliteter, aktiviteter och evenemang.

Sedan 1996 har SCR Svensk Camping klassificerat svenska campingplatser. Nivån bland de som deltar i klassificeringen är hög – nästan 50 procent av campingplatserna har fyra eller fem stjärnor varav 14 campingplatser når den högsta nivån med fem stjärnor.

-Camping är Sveriges största turistboende under sommarmånaderna och klassificeringen är viktig i semesterplaneringen för både svenska och internationella gäster, säger Martin Juhos, vd på SCR Svensk Camping.

Klassificeringen är en varudeklaration som hjälper gästerna att hitta rätt boende och upplevelser. Genom systemet kan gästen enkelt jämföra och värdera olika anläggningar utifrån just de behov de själva eftersöker.

Antalet stjärnor som en campingplats tilldelas beror på en samlad bedömning av anläggningens utbud utifrån både ”hårda” och ”mjuka” kriterier. För att bli 5-stjärnig krävs ett brett utbud och ett sammanlagt betyg på över 90% i de olika kategorierna som bedöms. Anläggningarna med bäst betyg kombinerar en mängd aktiviteter och evenemang med en hög service- och komfortnivå.

-Det krävs ett mycket målinriktat arbete för att lyckas få fem stjärnor. Serviceutbudet och anläggningens standard måste hålla mycket hög klass, säger Martin Juhos.

Förutom att klassificeringssystemet är en tillgång för gästerna så innebär det ett viktigt underlag för att utveckla såväl enskilda campingplatser som branschen som helhet. Alla SCR Svensk Campings medlemmar är certifierade, vilket innebär att de uppfyller ett antal grundläggande standardkrav och arbetar efter uppsatta etiska regler. De campingplatser som är klassificerade bedöms utifrån en standard med cirka 85 olika mätpunkter.

Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024

(Från norr till söder)

 • Pite Havsbad – Piteå
 • Byske Havsbad – Skellefteå
 • Leksand Resort – Leksand
 • Gustavsvik – Örebro
 • Årjäng Camping & Stugor – Årjäng
 • Daftö Resort – Strömstad
 • Kronocamping – Lidköping
 • Ursand Resort & Camping – Vänersborg
 • Hafsten Resort – Uddevalla
 • Västervik Resort – Västervik
 • Kneippbyn Resort – Visby
 • Böda Sand Beach Resort – Löttorp Öland
 • Destination Apelviken – Varberg
 • Mötesplats Borstahusen – Landskrona

Om SCR:s klassificering
Sedan 1996 genomför SCR Svensk Camping regelbundet en klassificering av sina medlemmar utifrån vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller. Klassificeringen är frivillig och en del av medlemskapet i SCR Svensk Camping.

Klassificeringen bygger på en bedömning av den enskilda campingplatsens utbud till sina gäster. De områden som undersöks är servicehus (duschar, toaletter m.m.), området (campingplatsens infrastruktur m.m.), faciliteter (butiker, restauranger m.m.), aktiviteter (aktivitetsytor på området exempelvis minigolf, pool m.m.) och evenemang (trubadurer, shower m.m.).

Klassificeringen genomförs löpande vart tredje år på alla deltagande anläggningar. De femstjärniga campingplatserna får besök varje år. Alla medlemsföretag uppfyller grundläggande standardkrav och etiska regler.

Mer information om SCR:s klassificering: Klassificering – SCR Svensk Camping

Text och bild – Pressmaterial

Visited 77 times, 1 visit(s) today