Grillat fruktspett med mustig kolasås och saltrostade mandlar
2 portioner
Spett
- 8 st färska jordgubbar
- 4 st små svenska äpplen
- 1 msk flytande honung
- 1 msk rapsolja
Saltrostade mandlar
- 1 dl mandel
- 2 msk salt
- 2 dl vatten
Kolasås
- 25 g smör
- 1 1/2 dl grädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl socker
- 1/2 dl riven Västerbottensost
Samt vaniljglass till servering
Gör så här:
Spett
Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset.
Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja.
Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.
Kolasås
Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.
Saltrostade mandlar
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).
Servering
Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.
Recept och bild – Västerbottensost