Grillat fruktspett med mustig kolasås och saltrostade mandlar

skriv ut
2 portioner

Spett

  • 8 st färska jordgubbar
  • 4 st små svenska äpplen
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk rapsolja

Saltrostade mandlar

  • 1 dl mandel
  • 2 msk salt
  • 2 dl vatten

Kolasås

  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl riven Västerbottensost

Samt vaniljglass till servering

Gör så här:

Spett

Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset.
Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja.
Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.

Kolasås

Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.

Saltrostade mandlar

Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).

Servering

Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.

 

Recept och bild – Västerbottensost