Fiskgratäng med spenat och pinjenötter
Till 4 portioner behöver du:
Fisk:
- 600 g vit fisk i bitar (torskrygg, skrei eller liknande)
- 150 g färska champinjoner
- 1/2 gul lök
- 1 morot
- 1 tsk olja till stekning
- 2 vitlöksklyftor
- 100-200 g färsk bladspenat
- 1/2 dl pinjenötter (30 gram)
Sås:
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1/2 dl vitt matlagningsvin
- 100 gram riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Gör sedan såsen: koka ihop matlagningsgrädde, vatten, buljong och vin i en kastrull utan lock i cirka 10 minuter.
Medan såsen kokar, skiva svampen, löken och moroten. Fräs det lätt i lite olja utan att det får färg. Skiva även vitlöken och lägg ner det i stekpannan tillsammans med spenaten. Låt fräsa tills spenaten börjar mjukna. Krydda med salt och peppar och lägg över i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå.
Blanda ner den rivna osten i såsen, rör om och häll den försiktigt över fisken. Strö pinjenötterna över. Gratinera i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen. Fisken ska vara vit och fin när den är klar. Servera fisken med citronskivor och nykokt potatis
För er viktväktare:
Mitt WW: Grön 7, Blå 5 per portion om du använder 4% matlagningsgrädde, lägg till Points för potatis.
SmartPoints Flex: 5 SP Flex per portion om du använder 4% matlagningsgrädde, lägg till Points för potatis.
SmartPoints: 7 SP per portion om du använder 4% matlagningsgrädde, lägg till Points för potatis.
Recept och bild – Nadjaskitchen