Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Högklassiga kvalitetsviner från Tommasi

skriv ut
Familjen Tommasi är en av Italiens främsta vinmakarfamiljer som nu är inne på fjärde generationen i rakt nedstigande led. Tommasi har även blivit synonymt med högklassiga ursprungstypiska kvalitetsviner, Le Fornaci Lugana och Palanca Ripasso är inga undantag.

Le Fornaci Lugana är gjort på den inhemska druvan turbiana, även kallad trebbiano di Lugana.
Druvan, som är relativt okänd i Sverige, har i Italien gjort sig känd för att leverera florala aromer, citrustoner och en fin syra i perfekt balans.

Lugana DOC är en relativt liten appellation om 540 hektar. Den sträcker sig dock över två vinregioner – Veneto och Lombardiet, varav Lugana DOC till största del ligger i den sistnämnda. Lugana har, sin lilla yta till trots, rykte om sig att kunna leverera vita viner av en omisskännlig karaktär av mycket hög kvalitet. Och här har familjen Tommasi odlat vin i 30 år.

Druvorna till Le Fornaci Lugana odlas traditionellt och skördas för hand på tre olika platser i Tommasis vingård Le Fornaci i Lugana DOC. Efter skörd pressas druvorna varsamt. Vinet jäser på ståltank i fem dagar under temperaturkontrollerade former och lagras sedan på ståltank i fem månader.

Doften är delikat och fruktig med toner av tropisk frukt, honung, persika, apelsinblom och mandel. Smaken är torr, frisk och generöst fruktig med toner av melon, ananas, persika, citrus, mandel och mineraler. Fräscht, lättdrucket och med lång eftersmak.

Passar till sommarbuffén, grillade havskräftor, gratinerad hummer, fisk- och skaldjursrätter, pastarätter med ljust kött eller fågel, risotto och mycket mer. Vinet vinner inte på lagring, utan bör drickas nu.

 

 

Tommasi Le Fornaci Lugana
Lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment

Artnr: 76774
Pris: 139 kr


Tommasi Palanca Ripasso är ett biologiskt yngre syskon till svenskarnas favorit-Amarone Tommasi Amarone Classico. Men till halva priset. Familjen Tommasi sålde sin första flaska Amarone till Sverige redan 1995. Idag är familjen en av de viktigaste Amarone-ambassadörerna i världen.

I distriktet Valpolicella i Venetien har man en tradition av att tillverka vin på torkade druvor.
Metoden kallas appassimento, som betyder ”skrumpning”.

Appassimento innebär att man låter druvorna torka efter att de skördats. Druvorna till ett Amarone-vin måste torkas minst 100 dagar. Tommasi torkar druvorna till sin Amarone Classico i 150 dagar.
Vid torkningen tappar druvorna hälften av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin med hög smakkoncentration och sockerhalt. Därefter pressas druvorna och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt samt lagras på fat i tre år. Resultatet blir ett alkoholstarkt och mycket fylligt, kraftigt och smakrikt vin med koncentrerad smak och relativt hög sockerhalt: Amarone.

Ripasso kan bokstavligen översättas till ”upprepning” och det är precis vad det handlar om.
De söta torkade druvorna som endast pressats en gång för att utvinna Amarone, innehåller fortfarande väldigt mycket smak och karaktär. Så för att göra en Ripasso framställer man först ett ”vanligt” rött Valpolicella-vin. Det vinet låter man sedan jäsa en andra gång, tillsammans med de smakrika söta druvorna som pressats en gång.

Resultatet blir en Ripasso. Ett fylligt vin med kraftig färg, stor kropp och mycket doft och smak. Väldigt lika Amarone i sin karaktär, men klädd i en fruktigare och lite lättare kostym.

Tommasi Palanca Ripasso har en mörk rubinröd färg. Intensivt fruktig och kryddig doft med viss utveckling, inslag av fat, torkade mörka körsbär, plommon, örter, choklad och vanilj. Smaken är intensiv, fyllig, kryddig och fruktig med fatkaraktär med inslag av plommon, torkade körsbär, russin, salvia och choklad. Långt balanserat avslut.

Vinet passar utmärkt till långlagrade ostar, charkuterier, krämiga pastarätter och risotto och sist men inte minst till sommarens grillade kötträtter på lamm, nöt och vilt.

Tommasi Palanca Ripasso är ett utmärkt matvin för alla årstider. Men det som serveras på tallriken ska helst vara krämigt eller smakrikt för att inte riskera bli överkört av vinet. Men Palancan är mångsidig och passar även sommarens alla grillade kötträtter på lamm, nöt och vilt.

 

Tommasi Palanca Ripasso

Artnr: 2133

Pris: 149 kr

 

Text och bild – pressmaterial /bildmontage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 28 times, 1 visit(s) today