Fiskgratäng med spenat och pinjenötter

skriv ut
Till 4 portioner behöver du:

Fisk:
  • 600 g vit fisk i bitar (torskrygg, skrei eller liknande)
  • 150 g färska champinjoner
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk olja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100-200 g färsk bladspenat
  • 1/2 dl pinjenötter (30 gram)
Sås:
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 100 gram riven ost
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar. Gör sedan såsen: koka ihop matlagningsgrädde, vatten, buljong och vin i en kastrull utan lock i cirka 10 minuter.

Medan såsen kokar, skiva svampen, löken och moroten. Fräs det lätt i lite olja utan att det får färg. Skiva även vitlöken och lägg ner det i stekpannan tillsammans med spenaten. Låt fräsa tills spenaten börjar mjukna. Krydda med salt och peppar och lägg över i en ugnsform. Lägg fisken ovanpå.

Blanda ner den rivna osten i såsen, rör om och häll den försiktigt över fisken. Strö pinjenötterna över. Gratinera i cirka 15-20 minuter mitt i ugnen. Fisken ska vara vit och fin när den är klar. Servera fisken med citronskivor och nykokt potatis

För er viktväktare: 7 SP eller 7 PP per portion om du använder 4% matlagningsgrädde, lägg till Points för potatis.

Recept och bild – Nadjaskitchen