Du i Fokus
Upplevelser

Utställningen “Tanter!” visas på Arbetets museum

skriv ut

Är tanten utrotningshotad? Det tyckte i alla fall fotografen Bernt-Ola Falck, som under många års tid fångade tanter på bild i ett pärlband av intima, roliga och rörande porträtt. Nu visas denna bildskatt för första gången någonsin i utställningen Tanter! på Arbetets museum.

Tanten – visst finns hon! Säg ordet tant och framför oss ser vi kanske en äldre kvinna i kappa och hatt, med handväska och ideal som inte låter sig påverkas av tillfälliga trender. Tanten i vårt kollektiva medvetande står för omsorg, trygghet och pålitlighet, nytta, flit och civilkurage. Ingen annan kan som tanten säga ifrån när något är fel. I utställningen Tanter!,som öppnar på Arbetets museum den 13 maj, får vi se tanten med den framlidne fotografen Bernt-Ola Falcks ögon.

– Tantens värld var hemmet och familjen, och därmed har hon traditionellt ofta både osynliggjorts och hånats. Men med tiden har tanten kommit att få revansch. Idag vill vi ta fram vår inre tant och hennes ideal har blivit något eftersträvansvärt. Bernt-Ola skildrar varken surtanter eller superhjältar, utan människor. På så sätt var han före sin tid, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Den utrotningshotade tanten

Bernt-Ola Falck, eller B-O kort och gott, är kanske mest känd för tiden som prisbelönt pressfotograf och bildchef på Östgöta-Correspondenten – ”Corren” i folkmun. Men Bernt-Ola hade även otaliga egna fotoprojekt som utmynnade i en rad böcker och utställningar. Dokumentationen av ”den svenska tanten” var ett av de projekt som han aldrig hann slutföra.

Varför just tanter? Ulrika Sparre, som var Bernt-Olas livskamrat under många år, berättar:

– B-O sa någon gång att den svenska tanten var utrotningshotad. Nu kan en 85-åring vara lika modern som en 35-åring, ha samma typ av kläder och så vidare. I tanten finns något slags kulturhistoria, bilden berättar något om den tid som flytt och jag har märkt att mina vänner som fått se bilderna blir lyriska och börjar associera till släktingar och minnen när de ser dessa bilder.

Vilat i en låda i åratal

År 2006 lämnade Bernt-Ola jordelivet, efter en lång kamp mot skelettcancer. Hans bilder på tanter har slumrat hos Ulrika, i en låda märkt med präglad text: Den svenska tanten. När bilderna nu ställs ut på Arbetets museum är det första gången samlingen visas för allmänheten. Det är ömsinta porträtt av tanter mitt i vardagen, på stan, på landsbygden och i hemmet. Barska, glada, sorgsna och finurliga. Sårbara och starka.

Tanter! visas på Arbetets museum 13 maj–3 september 2023.

Text och bild – Pressmaterial/Bernt-Ola Falck

Visited 16 times, 1 visit(s) today