Du i Fokus
Upplevelser

Jubileumsutställningen “50 år för Sverige” visas på Kalmar Slott

skriv ut

I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen och som en del av firandet besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län. Runt om i landet visas också fotoutställningar som uppmärksammar jubileet. Kalmar läns utställning visas på Kalmar Slott.

Utställningen på Kalmar Slott öppnar tisdagen den 16 maj i samband med Kungaparets besök i Kalmar län under H.M. Konungens firande av 50 år på tronen.

Utställningen innehåller 14 officiella fotografier från de 50 år som Kungen har verkat för Sverige som statschef. Officiella porträtt blandas med ögonblicksbilder från de många uppdrag och engagemang som Kungen har, till exempel att öppna riksmötet, vara ordförande vid konseljer med regeringen och Utrikesnämnden, genomföra statsbesök samt ackreditera ambassadörer. I utställningen visas också flera bilder från kungliga besök som har gjorts i Kalmar län.

Liksom Kungens valspråk, ”För Sverige – i tiden”, tecknar fotografierna även Sverige under fem decennier. Bilderna speglar den kontinuitet som Kungen utgör i sin roll som den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Samma dag som utställningen öppnar, besöker Kungaparet Kalmar, vid besöket på Kalmar Slott kommer den kungliga saluten att avfyras med 21 skott. Detta kommer att ske ca 14.20.

– Det blir en historisk händelse. Kalmar Slott och stad är en plats där salut har skjutits under hundratals år, men traditionen upphörde i slutet av 1800-talet. Nu är det dags igen, för att hylla Sveriges längst regerande monark, säger slottschef Meg Nömgård.

Utställningen visas mellan den 16 maj och 3 september på Ståthållarvåningen på Kalmar Slott, i anslutning till basutställningen om slottets 800-åriga historia.

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

Visited 15 times, 1 visit(s) today