Du i Fokus
Upplevelser

The Thin Line – Ett nära möte med Afrikas djur

skriv ut
“De ser starka ut, nästan ostoppbara, men de vandrar på en tunn linje…” Den 29 september 2020 öppnar den nya utställningen The Thin Line – Björn Persson på Naturhistoriska riksmuseet. Med sina bilder av Afrikas vilda djur vill konstfotografen inspirera till engagemang och förändring för hotade djurarter.

Det är vackra och själfulla bilder av de afrikanska djuren som besökaren får möta i nya utställningen The Thin Line – Björn Persson. Lejonet som ser långt bort i fjärran, elefanterna som ståtligt marscherar rakt emot betraktaren, den vita nordliga noshörningen (den ena av de två sista kvar i världen) som söker nära kontakt och geparden – som ser närmast filosofisk ut där den sitter och spanar ut över savannen.

– Varje djur, varje levande varelse har sin personlighet, karaktär och emotionella behov, säger konstfotografen Björn Persson.

Det är mäktiga och vackra djur som porträtteras, men deras framtid hänger på en skör tråd. Björn vill förändra situationen för de hotade djurarterna och har erfarenhet av att jobba med antitjuvskytte i Afrika. Idag vill han med sin kamera som ett vapen mana till förändring och engagemang.

Under sitt arbete som viltvårdare fick han erfarenhet av de vilda djuren och lärde sig att närma sig dem på deras villkor:

– Man skulle aldrig porträttera en människa med teleobjektiv. Detsamma gäller när man fotograferar djur. För att fånga deras själ gäller det att komma nära. Eftersom jag har arbetat med viltvård i Afrika är jag bra på att läsa djuren. Jag vet när det är läge att närma sig, eller att backa.

Björn Persson är född 1972 och uppvuxen i Helsingborg, numera bosatt i Stockholm. Han är en internationellt omskriven konstfotograf som uppmärksammats med ett flertal prestigefyllda utmärkelser. Under många år har han rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, isbjörnarnas smältande habitat och snöleopardens krympande hemvister.

2018 släppte han boken The Real Owners of the Planet, och nu är han även aktuell med uppföljaren Beauty Will Save the World som kommer lanseras under utställningen på Naturhistoriska Riksmuseet.

I fotoutställningen The Thin Line – Björn Persson visas 30 utvalda bilder. Med dessa konstverk ämnar Björn att dramatisera djurens storslagna skönhet. Utställningen är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag.

Utvalda verk i utställningen kompletteras med Björns berättelser via audioguide. Ett urval av bilderna kommer också att kunna ses i en digital utställning på museets webbplats.

Fotoutställningen visas 29 september 2020 – 11 april 2021 på Naturhistoriska riksmuseet.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today