Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Egenmäktigt Förfarande – en plågsam förälskelse

skriv ut
Egenmäktigt förfarande är en roman av Lena Andersson som påpekat att det inte rör sig om en kärleksroman, utan om en roman om kärlek. Romanen har blivit teater med Jessica Liedberg och Krister Henriksson i huvudrollerna på den mysiga Maximteatern.

Hela Ester Nilssons liv förändras när hon håller en föreläsning om konstnären Hugo Rask och hans skapande, där Rask själv sitter i publiken och berömmer hennes föredrag. Mötet blir inledningen på en lång och plågsam förälskelse, där Ester offrar allt. Konstnären själv har en helt annan syn på relationer, kärlek och andra människor.

Det är starka känslor och många av oss kan nog känna igen sig i Esters många gånger hopplösa kärlek och känslan av att ge allt för att få en annan människas minsta lilla bekräftelse. Ester är många gånger både desperat och uppgiven medan Hugo Rask inte förstår alls vad hon går igenom. Hennes väninnor försöker att prata förstånd med henne men en förälskad person lyssnar inte så bra. Ester utplånar nästan sig själv i jakten på Hugos hjärta och man lider verkligen med henne.

Jessica Liedberg och Krister Henriksson är strålande i sina roller, men även väninnorna Malin Cederbladh och Ann Westin är helt briljanta. Trots Esters kärleksbekymmer så är allt inte jobbigt rakt igenom. Det finns många höjdpunkter och flera gånger brister publiken ut i gapskratt. Att skratta åt elände är en befrielse och ofta det enda som hjälper när allt är som tyngst.

Egenmäktigt Förfarande är en förställning om kärlek, svek, ångest, vänskap, självkänsla och alla andra ingredienser som ett förhållande eller en relation består av. Under 90 minuter ta Ester oss igenom alla känslor som finns i en människas kropp och på något sätt kommer vi alla ut hela på andra sidan.

 

“Egenmäktigt förfarande” hade nypremiär på Maximteatern 16 september 2017.

Föreställningen är 90 minuter lång, utan paus.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 9 times, 1 visit(s) today